15-04-2021

Закриття санаторних шкіл відтермінували ще на рік

Відповідний законопроєкт № 5138-1 днями прийняла Верховна Рада в цілому. За нього проголосували 276 народних обранців.

Згідно з документом,  до 1 липня 2022 року засновники санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) зобов’язані після погодження проекту відповідного рішення Міністерства освіти і науки України змінити тип таких закладів освіти на один з типів закладів загальної середньої освіти, що передбачені цим Законом, або припинити такі заклади освіти шляхом їх реорганізації чи ліквідації.

Схоже рішення було прийнято в липні 2020 року, тим самим закриття шкіл-інтернатів відтермінували до 1 липня 2021 року.

Голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Рівненської обласної ради Алла Черній відзначила, що прийнятий законопроєкт, який призупиняє ситуацію із можливою ліквідацією санаторних шкіл (шкіл-інтернатів) – цілком виважене рішення.

«Всі члени нашої комісії вважають рішення Верховної Ради України правильним. Цього часу цілком буде достатньо для того, аби підготуватися та вивчити це питання детальніше. Можливо, знайти шляхи переформатування таких шкіл в умовах децентралізації. Однак хотілося б звичайно, щоб в Законі України «Про повну загальну середню освіту» було місце для санаторних шкіл (шкіл-інтернатів)», - додала Алла Черній.

Зауважимо, що профільна комісія на прохання батьків та директорів санаторних шкіл неодноразово звертала увагу центральної влади щодо скасування рішення про реорганізацію чи ліквідацію таких освітніх закладів.

Окрім того, відповідно до рішення обласної ради від 11 березня 2021 року  №130  до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України було надіслане чергове звернення з проханням забезпечити можливість подальшого функціонування санаторних щкіл (санаторних шкіл-інтернатів).

Відповідний проєкт рішення підготувала заступник голови комісії з питань гуманітарної політики Оксана Лозова.