31-05-2024

Рівне претендує на звання різдвяної столиці України

Саме тут народжується новий фестиваль, який не лише має стати однією з візитівок міста, а й може набути міжнародного статусу. Творча група проєкту обрала для нього назву "Скрудж фест". Ідея невипадкова, а напряму пов’язана з однією із нещодавніх прем’єр Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру «Скрудж. Різдвяна історія». У Рівному відбулося вже 40 показів цієї постановки і всі з аншлагом. Крім того, ця вистава увійшла до цьогорічного короткого списку театрального фестивалю «ГРА» і претендує на високу нагороду.

Тож колективу та художньому керівнику театру Володимиру Петріву спало на думку перетворити тему Різдва у масштабне мистецьке дійство, тривалістю в місяць, яке об’єднало б тисячі людей з різних куточків країни та закордоння.

Задум підтримали й інші творчі особистості. Серед них знаний театральний критик, засновник інтернетпроєкту "Театральна риболовля" Сергій Винниченко.

За його словами, "Скрудж фест" – це більше, ніж театральний проєкт. Це дослідження теми Різдва у колаборації митців, літературних критиків, кінематографістів, освітян та місцевого бізнесу. Тож і локацій, задіяних у фестивальні заходи, буде кілька.

Щодо статусу міжнародного, то творча група фесту вже веде перемовини з театрами Польщі, Німеччини, Ізраїлю та Бразилії. Прорахована кількість людей, які можуть відвідати "Скрудж фест", перевищує 90 тисяч.

 

- Кому, як не нам, сучасникам, творити історію нашого міста. І якраз цей фестиваль допоможе у цьому. Тому ми спільно з обласною військовою адміністрацією одразу підтримали ідею колективу нашого облмуздрамтеатру і готові втілювати цей задум та перетворити Рівне на різдвяну столицю України. До того ж, фестиваль має гарну виховну та освітню місію, - зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Окрім концепції, сьогодні презентували й символ "Скрудж фесту" – циліндр Скруджа, головного персонажа твору Чарльза Дікенса «Різдвяна пісня в прозі». Він ліг в основу візуальної ідеї фестивалю, над якою працюють знані рівненські художники Анатолій Штенько та Олексій Огонь.

Стартує «Скрудж фест» 6 грудня.