28-03-2024

Дві вистави рівненських театралів претендують на престижну нагороду

Наші обласні театри потрапили до списку претендентів на перемогу в VI Всеукраїнському Фестивалі-Премії «ГРА».

Минулорічна прем’єра Рівненського обласного українського музично-драматичного театру «Скрудж. Різдвяна історія» та вистава «Івасик-Телесик» Рівненського академічного обласного театру ляльок увійшли до цьогорічного лонгліст престижного театрального фесту.

(Світлини з вистави «Скрудж. Різдвяна історія»)

Фестиваль заснований та організовується Національною спілкою театральних діячів України. Нагадаємо, що за підсумками 2022-2023-го театральних років вистава рівненського облмуздрамтеатру "Зерносховище" здобула найбільшу кількість нагород «ГРИ» - 4 відзнаки у різних номінацій.

(Світлини з вистави «Івасик-Телесик»)

За інформацією пресслужби фестивалю, цього року на нагороди претендують 58 театрів з 18 міст України. Київ, Львів, Хмельницький, Одеса, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Чернігів, Суми, Чернівці, Мукачево, Рівне, Кременчук – це неповна географія тих, хто виявив бажання позмагатися за нагороди. Технічний відбір пройшли 85 вистав.

До складу експертної ради фестивалю увійшли 10 українських митців театрального, музичного, перформативного та хореографічного мистецтва. Саме вони сформували лонгліст з 35 постановок, попередньо переглянувши відеозаписи вистав.

Подальша хронологія така: експерти їздитимуть театрами України і наживо переглядатимуть вистави, які увійшли до лонгліста. У липні буде сформовано короткий список з 14 постановок. Серед них і визначатимуть переможців «ГРИ-2024» в семи номінаціях:

- найкраща драматична вистава,

- найкраща камерна вистава (до 150 глядачів),

- найкраща музична вистава у жанрі опери/оперети/мюзиклу,

- найкраща танцювальна вистава і вистава фізичного театру,

- найкраща виставу на перетині театральних жанрів, мистецького синтезу і перформативних форм,

- найкраща вистава-рефлексія на події російсько-української війни,

- найкраща вистава для дітей.

Саме в цій номінації - дві постановки рівненських театрів.

За словами директора фестивалю Богдана Струтинського, «ГРА» вже кілька років тримає флагман першості серед театральних фестивалів України, адже за масштабом проведення, географією і значимістю їй поки немає аналогів:

«Уже другий рік ми проводимо її в умовах воєнного стану і я безмежно вдячний усім театрам – і державним, і незалежним – що попри усі перепони та труднощі часу, вони знайшли можливість подати свої вистави, а головне проявили бажання ГРАти і боротися за звання кращої вистави країни».

Ми ж, зі свого боку, бажаємо нашим театрам на цьому етапі потрапити і до короткого списку претендентів на нагороду "ГРИ-2024".