10-07-2024

Про зміни в податковому законодавстві та бухгалтерсько-фінансову звітність говорили в обласній раді

Навчання присвячені фінансово-господарській діяльності, змінам у системі оподаткування та трудових відносинах в умовах воєнного стану,  відбулись в обласній раді.  

Спікерами на заході виступили фахівці з Головного управління Державної податкової служби в Рівненській області та Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Семінар складався з двох частин: перша - призначена для працівників фінансово-економічних служб, друга - для голів територіальних громад, керівників комунальних підприємств, бюджетних установ та організацій.

Учасники заслухали інформацію про особливості справляння рентної плати, екологічного податку, місцевих податків і зборів в умовах воєнного стану.  

Представники податкової служби нагадали основні аспекти нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ) у 2024 році, включаючи правила донарахування ЄСВ до мінімального страхового внеску. Також обговорювалися механізми виправлення помилок у фінансових звітах.

Окремо звернули увагу на часті помилки платників в системі податкового адміністрування при заповненні платіжних інструкцій у рядку «призначення платежу». Внаслідок чого, на сьогодні в області залишається понад 3 млн грн нез’ясованих платежів. Це означає, що гроші були сплачені, але не зараховані як податок.

Учасникам семінару нагадали про доступний з 1 травня електронний сервіс "Стан розрахунків з бюджетом", який дозволяє формувати довідки щодо стану розрахунків за податками, зборами, платежами та єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з 2013 року.

Матеріали вебінарів, а також відео будуть розміщені за посиланням.

Нагадаємо, такого роду навчання в обласній раді проводять третій рік поспіль. Ініціатором є депутатка обласної ради, професорка кафедри обліку і аудиту НУВГП Світлана Левицька.