05-08-2022

Перейменування закладів, передача ПТУ, звернення батьків учнів НРЦ – про що йшлося на «гуманітарній» комісії

Два десятки питань порядку денного розглянули сьогодні члени постійної комісії з питань гуманітарної політики під головуванням Алли Черній. Участь у засіданні комісії взяли голова обласної ради Сергій Кондрачук, його заступник Олексій Бучинський та голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк.

Більша частина питань стосувалася перейменування 13 комунальних закладів обласної ради – спеціальних шкіл та навчально-реабілітаційних центрів. Йдеться про необхідність врахувати вимоги законодавчих актів та привести назви закладів у відповідність до вимог чинних типових положень, затверджених раніше. Положення Кабміну передбачають, що визначені типи закладів є саме закладами середньої освіти, а не інституційного догляду. Проєкти рішення також передбачають затвердження статутів КЗ у новій редакції.

Питання про перейменування КЗ «Рівненський обласний навчально-реабілітаційний центр» рішенням комісії доповнено ще одним важливим пунктом. Йдеться про надання можливості дітям з особливими освітніми потребами, зумовленими складними порушеннями мовлення, та/або з розладами спектра аутизму завершити навчання у НРЦ.

З цією проблемою до обласної ради звернулися батьки учнів, які навчаються у 4 класі цього закладу.  Нагадаємо, типовим положенням про навчально-реабілітаційний центр, затвердженим у  2019 році, передбачена можливість навчання у таких центрах діток з низкою нозологій. Натомість четвертокласники КЗ «Рівненський обласний навчально-реабілітаційний центр» мають мовленнєві порушення, яка не входить до цього переліку.  Відповідно, після затвердження положення НРЦ в новій редакції вони втратили законні підстави для навчання у 4 класі навчально-реабілітаційного центру. Наразі ж, за умови погодження проєкту сесією обласної ради, четвертокласники матимуть змогу закінчити початкову освіту у цьому закладі.

Ще два заклади освіти поки що не перейменовуватимуть. Нагадаємо, два комунальних заклади освіти – Острозьку спеціальну школу №1 І-ІІІ ступенів та Острозьку спеціальну школу №2 І-ІІ ступенів  - мають намір реорганізувати в один комунальний заклад. Наразі до області вже надійшло погодження Міністерства освіти щодо такої реорганізації. Тож поки що перейменування відклали, оскільки проєкт рішення про реорганізацію погоджений зі старими назвами КЗ.  

Розгляд ще одного питання - про стан передачі єдиних майнових комплексів профтехосвіти з державної в комунальну власність – ініціював голова обласної ради Сергій Кондрачук. Він наголосив на тому, що це питання обговорюється вже досить давно, натомість досі рішення так і не винесено на розгляд сесії обласної ради. Зрештою попри те, що у підготовці документів щодо деяких ПТУ ще є проблемні питання, члени комісії рекомендували підготувати та подати на розгляд найближчої сесії проєкт рішення щодо передачі  єдиних майнових комплексів ПТУ з державної у комунальну власність.

Розглянули члени комісії також низку інших питань. Зокрема рекомендували винести на розгляд сесії звернення Рівненської обласної ради до Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета щодо включення до програми вивчення української літератури у закладах загальної середньої освіти творчого спадку українського письменника Уласа Самчука.