02-09-2020

Нові правила на ринку оренди державного та комунального майна

Сьогодні в обласні раді відбулося навчання для працівників комунальних підприємств та закладів обласної ради щодо інновацій Закону про оренду державного та комунального майна.

Заступник начальника з питань орендних відносин відділу з питань спільної власності територіальних громад та економічного розвитку виконавчого апарату обласної ради Ігор Оспічук розповів про порядок передачі в оренду комунального майна. Зокрема, віднині оренда державного та комунального майна відбуватиметься лише через електронні аукціони PROZORRO.

Також згідно Закону України «Про оренду державного та комунального майна», який був уведений в дію 1 лютого цього року, запроваджено два Переліки державного та комунального майна.

Перелік першого типу – це майно, яке має здаватись в оренду лише на ринкових умовах через прозорі аукціони. Перелік другого типу– це майно, яке в окремих випадках буде передаватися без проведення аукціону та конкурсних процедур. Мова йде про органи державної влади та органи місцевого самоврядування, інші установи і організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів. Зокрема, заклади освіти, організації у сфері культури і мистецтва, громадські організації ветеранів, реабілітаційні установи, тощо. Всі винятки перелічені в статті 15 Закону.

Раніше ми вже писали про Ключові новації Закону про оренду державного та комунального майна