14-07-2020

Ключові новації Закону про оренду державного та комунального майна  

Закон України «Про оренду державного та комунального майна» був уведений в дію 1 лютого цього року. Що ж змінилося?.. Передусім те, що всі аукціони з оренди державного та комунального майна проходитимуть виключно через електронні аукціони (ЕТС/PROZORRO). Так само, як і робота з переліками та заявами.  Процес внесення майна до переліків та опублікування самих переліків відбуватиметься поза системою, наприклад, в паперовому вигляді, через e-mail, вебсайти орендодавців або за допомогою систем електронного документообігу. Все це мінімізує взаємодію між орендодавцем, балансоутримувачем, уповноваженим органом управління.

Серед інших ключових новацій фахівці виокремлюють передусім такі:

Державне та комунальне майно на електронному аукціоні, який проводиться в режимі реального часу в мережі Інтернет, передаватиметься в оренду особі, яка запропонувала найбільшу орендну плату.

Продовження строку дії договору оренди здійснюється шляхом проведення електронного аукціону, на якому за чинним орендарем зберігається переважне право на продовження договору за найбільшою запропонованою на аукціоні орендною платою.

Створено два типи Переліків, які включають майно, яке здається через аукціони (комерційно-привабливе майно), та майно, яке може надаватись в оренду без аукціону.

Крім того, новий Закон убезпечує від так званих «токсичних» орендарів: не можуть бути орендарями особи, стосовно яких застосовано санкції; юридичні особи, інформація про бенефіціарних власників яких не розкрита; особи, зареєстровані в державах, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом тощо.

Фахівці також наголошують, що стартова оренда плата на аукціонах буде розраховуватись не від оцінки майна, а від його балансової вартості, за деякими винятками.

Про інші новації, а також про те, які документи необхідно прийняти місцевим радам на виконання Закону України «Про оренду державного та комунального майна» - читайте тут.