20-02-2024

«Дякуємо за свободу!» - на Рівненщині вшановують Героїв Небесної Сотні

"Вони за нас стоять на небі, а ми за них - на землі"...

10 років тому сталася одна із трагічних подій в історії України – в центрі Києва відбулися криваві сутички між учасниками Революції Гідності та тодішніми правоохоронцями. У серці столиці пролилася кров українських патріотів, 20 лютого 48 протестувальників отримали смертельні поранення.

Серед тих, хто загинув внаслідок лютневих подій 2014-го, - четверо жителів Рівненщини: рівняни Георгій Арутюнян, Валерій Опанасюк, Олександр Храпаченко, а також березнівчанин Іван Городнюк. Вони удостоєні звання "Герой України" посмертно. Більше інформації про наших земляків можна прочитати тут.

Загалом Героми Небесної Сотні стали 107 людей, і серед них не лише українці, а й вихідці з Грузії та Білорусі. Найстаршому було 82 роки, наймолодшому – 17.

Українських патріотів сьогодні вшановують про всій країні під гаслом «Дякуємо за свободу!». У центрі Рівного біля відновленої стели Героям Небесної Сотні зібралися їхні рідні та друзі, представники влади та правоохонних органів, щоб пригадати кожного Героя та покласти квіти до місця їхньої пам’яті.

- Пам’ятати – це перше, що ми повинні робити, коли йдеться про наших Героїв, українців, які без вагань стали на захист нашої спільної свободи і заради неї віддали найдорожче. А ще – плекати в наших дітях цю пам’ять та виховувати почуття вдячності за можливість жити у вільній країні, - зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.