Положення обласної ради
З а т в е р д ж е н о
Рішення Рівненської обласної ради
від 04 березня 2014 року № 1142
(зі змінами від 17.03.2023 №642)
ПОРЯДОК
оцінки ефективності управління підприємствами, закладами, установами, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області
1. Оцінка ефективності управління підприємствами, закладами, установами, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області, здійснюється шляхом проведення моніторингу виконання керівниками функцій щодо:
- показників фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання;
- платоспроможності суб'єктів господарювання та стану виконання їх фінансових планів;
- додержання законності щодо використання та збереження майна, що належить до спільної власності територіальних громад області;
- виконання інших обов’язків відповідно до законодавства.
2. Завданням моніторингу є збір, накопичення, аналіз інформації щодо виконання керівниками функцій з управління підприємствами, закладами, установами спільної власності територіальних громад області.
3. Керівники підприємств, закладів, установ, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, протягом одного місяця, що настає за звітним кварталом, та до 1 березня наступного за звітним року подають інформацію в обласну раду за наведеними формами:
для обласних комунальних підприємств (закладів, установ, організацій, які діють на принципах повного господарського розрахунку):
- Форма №1 Баланс;
- Форма №2 Звіт про фінансові результати;
- План фінансово-господарської діяльності (додаток 1);
- Звіт керівника про результати фінансово-господарської діяльності (додаток 2);
для обласних комунальних закладів, установ, організацій, які здійснюють свою діяльність, не пов’язану з отриманням прибутку:
- Форма № 1 Баланс;
- Форма № 9-м Звіт про результати фінансової діяльності;
- Звіт керівника обласного комунального закладу (організації, установи) про результати господарської діяльності (додаток 3).
Керівники підприємств, закладів та установ спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області подають до обласної ради копію річного плану закупівель та змін до нього не пізніше наступного робочого дня після їх затвердження, у разі якщо вартість предмету закупівлі перевищує суму, що визначається головою Рівненської обласної ради. {абзац 11 пункту 3 викладено у новій редакції відповідно до рішення від 22.09.2023 №769}
4. В обласній раді узагальнена інформація про результати фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств, закладів, установ розглядається на засіданнях профільних постійних комісій обласної ради за участю керівників підприємств, закладів, установ.
Критеріями визначення ефективності управління суб’єктами господарювання є результати фінансово-господарської діяльності, а також стан використання та збереження майна суб’єктів господарювання, що належить до спільної власності територіальних громад області.
Для оцінки результатів фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання застосовуються некомерційні та комерційні показники.
До некомерційних показників належать фактичні показники середньооблікової чисельності працівників, середньої заробітної плати, заборгованості із заробітної плати, видатків на соціальні заходи, порівняно з показниками попереднього періоду, збільшення основних фондів та покращення їх стану.
До комерційних показників належать фактичні обсяги (темпи зростання) чистого доходу (виручки) від реалізації продукції, робіт, послуг, прибутку, частини прибутку (доходу), що перераховується до обласного бюджету, порівняно із затвердженими згідно з фінансовим планом суб’єктів господарювання обсягами, збільшення основних фондів та покращення їх стану.
За результатами розгляду постійними комісіями обласної ради надаються висновки (рекомендації) і пропозиції щодо заохочення керівника або притягнення його до дисциплінарної відповідальності.
Висновки (рекомендації) та пропозиції профільних постійних комісій обласної ради є обов’язковими для врахування в роботі керівником підприємства, закладу, установи.