07-10-2021

Зростання цін на природний газ спричинило кризу у місцевих бюджетах, - Сергій Кондрачук

Звернення щодо кризової ситуації, яка склалася у місцевих бюджетах у зв’язку зі зростанням ціни на природний газ для бюджетних установ (дитячих садочків, шкіл, лікарень тощо) за підписом голови обласної ради Сергія Кондрачука спрямовано до Верховної Ради України та Кабінету міністрів України.

Зумовлене воно критичною напруженістю місцевих бюджетів у зв’язку з тим, що від початку року відпускна ціна природного газу для бюджетних організацій територіальних громад України зросла у 2-2,5 раза. Сьогодні вона сягає 18-20 тисяч гривень за тисячу кубометрів природного газу та продовжує зростати.

Як зазначено у зверненні, головною ідеєю реформи децентралізації є передача повноважень і фінансів від державної влади органам місцевого самоврядування. Справді, на першому етапі реформи, завдяки впровадженій фінансовій децентралізації, місцеві бюджети зросли більш ніж у 4 рази - з 68,6 млрд грн у 2014 році до 275 млрд грн у 2019-му.

Разом з тим за останні два роки ситуація докорінно змінилася: держава активно передає повноваження місцевому самоврядуванню, проте жодного разу за цей час структуру бази доходів бюджетів місцевого самоврядування не переглянуто.

Очевидно, що в нинішніх умовах критичної напруженості місцевих бюджетів подальше зростання ціни на газ для бюджетних установ та організацій ставить під загрозу проведення опалювального сезону, зокрема, забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень.

З огляду на це у зверненні йдеться про необхідність:

- негайно прийняти необхідні рішення щодо надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю природного газу для проведення опалювального сезону, зокрема, забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо;

- передбачити в державному бюджеті фінансування на покриття різниці в тарифах для підприємств теплокомуненерго з метою залишення затверджених тарифів на теплопостачання для населення на рівні 2020-2021 років;

- невідкладно внести до Верховної Ради України проєкт змін до Бюджетного кодексу України зі збільшенням до 75% зарахування надходжень від ПДФО до бюджетів територіальних громад за рахунок зменшення відсотка доходів до Державного бюджету, оскільки 60% ПДФО, які нині зараховуються до таких бюджетів, вже є недостатнім джерелом здійснення тих видатків, які визначаються функціями держави і передані місцевому самоврядуванню до виконання.