29-05-2020

Зміни до бюджету стали головним питанням під час засідання бюджетної комісії

Сьогодні відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків під головуванням Юрія Благодиря, на якому депутати обговорили низку питань. Усі вони так чи інакше стосувалися внесення змін до бюджету Рівненщини.  Участь у засіданні також взяли перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Подолін та заступниця голови РОДА Людмила Шатковська.

Зокрема, управління з питань охорони здоров’я облдержадміністрації просить затвердити нову Обласну програму фінансової підтримки та розвитку обласних комунальних підприємств та закладів охорони здоров'я Рівненської обласної ради на 2020 рік, заклавши під неї фінансовий ресурс у 68,8 млн.грн. Йдеться передусім про підтримку закладів системи охорони здоров’я в умовах карантинних обмежень, а також тих закладів, які перебувають на етапі реорганізації у зв’язку з реформуванням галузі. Яких саме закладів стосується програма, читайте за посиланням:

https://ror.gov.ua/novyny/nedofinansuvannya-zakladiv-medicini-rivnenshini-cogorich-sta-1590404793

Також депутати заслухали інформацію керівника управління Олега Вівсянника про використаний фінансовий ресурс, який був виділений обласною радою на заходи Обласної програми з  запобігання поширенню, діагностики та лікування на території Рівненської області COVID-19 та розглянули зміни до даної програми.

Гострі дискусії з колегами із обласної державної адміністрації у депутатів виникли навколо питання «Про внесення змін до Обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2017-2021 роки», зокрема звернення облдержадміністрації щодо погодження Переліку природоохоронних заходів, які фінансуються з обласного природоохоронного фонду у 2020 році.

Як зауважив депутат Олександр Корнійчук, з попереднього переліку без погодження з обласною радою виключено кілька об’єктів, на які цьогоріч планували спрямувати кошти обласного бюджету. А саме: на реконструкцію каналізаційної насосної станції № 2 на вул. Татарській в м.Острог  та на  реконструкцію компактної установки «КУ-200» очисних споруд  м.Корець. За словами Олександра Корнійчука, місцеві громади розраховують на ці кошти саме цього року, бо зі свого боку також передбачили певний фінансовий ресурс. Тож запропонував, і його підтримали інші члени комісії, аби перелік переглянути і вийти на сесію з узгодженим варіантом рішення, який задовольнить і обласну раду, і облдержадміністрацію.  

Перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк також висловив невдоволення, що колеги з облдержадміністрації подали на розгляд депутатів проекти рішень без попереднього узгодження з обласною радою, зокрема щодо змін до Комплексної програми енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки. Відтак за пропозицією голови комісії Юрія Благодиря вирішили доопрацювати і цей проект рішення, а також проект рішення «Про внесення змін до обласного бюджету» і винести на розгляд сесії 5 червня узгоджені варіанти. 

Крім того, члени бюджетної комісії рекомендували винести на розгляд сесії такі питання:

Про внесення змін до Обласної програми матеріальної підтримки найбільш незахищених верств населення на 2018-2022 роки;

Про внесення змін до Програми розвитку та підтримки Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства «Рівнеоблводоканал» на 2019-2026 роки.