13-03-2024

Жінки на війні: від знаних полководиць та героїнь ОУН-УПА – до захисниць «Азовсталі»

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся семінар, присвячений ролі жінок у світовій історії, а саме – українок, які зробили і роблять важливі речі в переломні моменти історії української нації.

«Жінка на війні. We can do it!» - таку назву має цей захід, учасниками якого стали студенти та викладачі факультету історії, політології та міжнародних відносин Рівненського державного гуманітарного університету, де працюють над науковим проєктом «Історична фемінологія».

Представники РДГУ презентували історичний аспект ролі жінки на різних етапах національно-визвольної боротьби України: героїнями доповідей стали жінки-полководиці, жінки в ОУН-УПА, в роки Другої світової війни, окремі визначні постаті XX ст.

Говорили також про героїнь сучасної російсько-української війни, захисниць «Азовсталі», українок в російському полоні, трагедії матерів та медичне волонтерство.

Під час семінару презентували книгу «Невимовне: історії українок про російське вторгнення та евакуацію до Німеччини», яка вийшла друком 2023 року в одному з видавництв Молдови. У виданні зібрані спогади постраждалих під час повномасштабного вторгнення українських жінок.