12-12-2023

Завдяки транскордонному співробітництву громади Рівненщини можуть отримати пожежні спецавтмобілі

Йдеться про програму транскордонного співробітництва INTERREG NEXT Польща-Україна 2021-2027.

На сьогодні тергромади області подали дві 2 проєктні заявки спільно зі польськими громадами-партнерами. Зокрема, Гощанська, Зорянська, Вирівська та Миляцька разом з п’ятьма громадами Люблінського воєводства планують закупити для своїх доброволільних пожежних команд легкі пожежно-рятувальні автомобілі ємністю цистерни 1,4 т.

Крім цього, Клесівська ТГ та громада Гоньондз Підляського воєводства підготовали та подали спільну заявку на придбання пожежно- рятувального автомобіля середнього з цистерною 4,5 т.

Про роботу та перспективи добровільних пожежних команд в тергромадах Рівненщини йшлося під час засідання Ради громад при голові обласної ради.

Як зауважив заступник начальника ГУ ДСНС у Рівненській області Олександр Мохрик, з початку року в області створені чотири нові пожежно-рятувальні підрозділи: добровільні ПРП  - в с. Олександрія Олександрійської ТГ та с.Довгошиї на Дубенщині, місцеві ПРП  - в с. Устя Корецької ТГ та с. Озеро Каноницької ТГ.

Загалом же, тергромадами області утворено 79 пожежно-рятувальних підрозділів. 22 із них - це підрозділи добровільної пожежної охорони, 49 підрозділів місцевої пожежної охорони та 8 «комбінованих» пожежно-рятувальних підрозділів, де функціонально поєднані підрозділи місцевої (майно, техніка) та добровільної (персонал) пожежної охорони.  

Зважаючи на досвід європейських країн, зокрема, країн-партнерів, з якими ДСНС Рівненщини налагодило співпрацю (а це Польща, Німеччина, Естонія), потреба у таких добровільних пожежно-рятувальних підрозділах лише зростатиме. Адже вони довели свою ефективність, - наголошують рятувальники.

Тому один із напрямків роботи ДСНС Рівненщини – допомагати тергромадам налагоджувати міжнародні контакти та реалізовувати спільні проєкти.

Так, в листопаді цього року представники Асоціації рятувальників Естонії пройшли освітній курс на навчально-тренувальному полігоні ДСНС Рівненщини за участі підрозділів МПО та ДПО.  

Інструктори державної пожежної охорони Республіки Польща провели навчання для підрозділів ДСНС, добровільних та місцевих пожежних команд. У тренінгу взяли участь ДПК Рівненського та Дубенського районів.

Також для добровільних пожежних команд Рівненщини організовано навчально-тренувальні та ознайомчі візити до польських міст Турав та Ольштин.

А з 10 грудня нещодавно створена добровільна пожежна команда села Устя Корецької ТГ перебуває у навчальній поїздці в Польщі.