09-07-2024

Завдяки спеціальному обладнанню в обласній дитячій лікарні виходжують малюків з важкою асфіксією

Лише у цьому році від небезпечних наслідків кисневої недостатності в неонатальному центрі Рівненської обласної дитячої лікарні врятували 6 діток. Загалом, відколи тут встановили спеціальне обладнання - апарат для проведення процедури гіпотермії, 25 малюків отримали шанс на повноцінне життя.

- Важка асфіксія або асфіксія середньої тяжкості - це коли організм новонародженого не отримує кисень в потрібному обсязі, що може спричинити швидке ураження головного мозку і, в подальшому, негативні наслідки для здоров'я і навіть життя дитини, - пояснює завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії для новонароджених неонатального центру РОДЛ Сергій Матвіїв.

Тому вкрай важливо вчасно, а саме з моменту народження, діагностувати цю патологію і одразу ж розпочати лікування. За словами лікарів, єдиним на сьогодні ефективним методом лікування асфіксії є процедура гіпотермії. На Рівненщині її проводять лише в обласній дитячій лікарні.

- Щоб мінімізувати ураження головного мозку малюка, важлива кожна година, а саме – перші шість годин від моменту народження. Лише в такому випадку цей метод може бути ефективним. Під час процедури гіпотермії, щоб зберегти нервові клітини, новонародженому поступово знижують температуру тіла до 33,5 градусів, вводячи дитину у стан медикаментозного сну. Пасивне охолодження починають робити ще в кареті швидкої дорогою до нашої лікарні. Упродовж 72 годин організм маленького пацієнта перебуває на штучному забезпеченні. В цей час медики в режимі нонстоп контролюють роботу всіх без винятку органів, насамперед, діяльність головного мозку, - пояснює завідувачка неонатального центру РОДЛ, депутатка обласної ради Катерина Макарчук.

Тому апарат для проведення гіпотермії застосовують в комплексі з іншим обладнанням, яке контролює життєдіяльність організму новонародженого.

Далі, кажуть медики, не менш важливо, правильно вивести дитинку з цього стану, поступово піднімаючи температуру тіла до норми. Це може тривати від 12 до 18 годин.

Якщо це не зробити правильно, то наслідки для здоров’я дитини можуть бути вкрай серйозні, кажуть лікарі. Це ДЦП, різні види парезів, когнітивні порушення, вади зору чи слуху.

Важливим є також період реабілітації малюка після лікування. Кожній такій дитини призначають свій комплекс процедур.

За станом здоров'я таких діток фахівці неонатального центру спостерігають упродовж наступних трьох років, поки організм дитини активно розвивається.