14-10-2024

«Захист України» на Рівненщині викладатимуть за оновленою програмою

На базі Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (РОІППО) відбулася зустріч із вчителями предмета «Захист України» з різних навчальних закладів області. 130 педагогів пройдуть курси підвищення кваліфікації та викладатимуть цей предмет за оновленою програмою, яку Міністерство освіти і науки затвердило у серпні 2024 року.

Оновлений курс «Захист України» для учнів 10-11 класів тепер передбачає більше практичних занять. Замість традиційних уроків учні тепер відвідуватимуть тренінги один раз на місяць, що триватимуть протягом цілого дня.

Навчання буде спрямоване на набуття практичних навичок у різних сферах.

Зокрема, оновлена програма включатиме шість модулів: домедична допомога з елементами тактичної медицини; основи топографії; тактичні навички; інженерія; управління безпілотниками (БпЛА); радіозв'язок.

Викладатимуть уроки педагоги, які мають досвід у цій сфері, включаючи військових фахівців. Навчання відбуватиметься у спеціалізованих міжшкільних центрах, обладнаних сучасними технічними засобами. Наразі в області функціонує 42 такі осередки. На їх оснащення виділено майже 84 млн гривень державної субвенції.

Ці кошти підуть на нове технічне оснащення кабінетів, обладнання з домедичної допомоги й загальновійськових дисциплін та закупівлю дронів.

Наприкінці минулого року держава загалом спрямувала 1,74 мільярда гривень на модернізацію викладання предмета.

Присутній на зустрічі перший заступник голови Рівненської обласної ради Микола Кучерук, наголосив на важливості такого навчання:

«Цей предмет має величезне значення для наших дітей. Сьогодні перед молоддю стоять серйозні виклики, і ваш досвід повинен допомогти їм підготуватися. Свою землю може захистити лише народ, який її любить і готовий боротися за неї».