05-01-2021

За рахунок чого буде наповнюватися бюджет Рівненщини в 2021 році

Дохідна частина загального фонду обласного бюджету Рівненської області у 2021 році встановлена на рівні 1 млрд. 853 млн.грн. Понад 50 % цієї суми складають власні доходи, а саме 944 млн.грн. Решта – це дотації та субвенції. Зокрема, майже 496 млн.грн. складають субвенції  (27%),  а 413,4 млн.грн. – дотації (22%). Такі цифри зафіксовані у відповідному рішенні обласної ради.

Основним наповнювачем власних доходів обласного бюджету, як і в попередні роки, є податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) - 832 млн.грн. або 88 % в структурі власних доходів.

На другому місці – податок на прибуток (57 млн.грн. або 6,1 %).  Його отримують завдяки роботі великих підприємств, таких як «Консюмерс-Скло-Зоря», ПрАТ «Рівнеобленерго», АТ «Рівнегаз», компанія «САМГАЗ»,  ПАТ «Дубномолоко»,  ТОВ «ОДЕК» Україна, ТОВ «Свиспан Лімітед», ТОВ «Прикарпатзахідтранс», ПАТ «Рівнеазот» та інших.

Третє місце в структурі власних доходів складає рентна плата за воду - 21 млн.грн. або 2,3%.

Решту надходжень складають плата за ліцензії (20 млн.грн.), рентна плата за надра (12 млн.грн.) та інші податки.   

Якщо проаналізувати спеціальний фонд бюджету Рівненщини на 2021 рік, то він буде наповнюватися за рахунок різних надходжень. Найбільшу частку, а саме 430,5 млн.грн. має скласти субвенція на будівництво і ремонт доріг.

Крім того, очікується 32,7 млн.грн. субвенції  на реформування регіональних систем охорони здоров’я у співпраці зі Світовим банком. 26,3 млн.грн. цієї субвенції планується витратити на придбання медичного обладнання, решту – на добудову та оснащення сільських амбулаторій.

10,4 млн.грн. у структурі спецфонду обласного бюджету має скласти екологічний податок, а  неподаткові надходження прогнозуються на рівні  1,6 млн.грн. До таких, зокрема, належать штрафні санкції від шкоди, нанесеної довкіллю, а також відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.