24-06-2022

З обласної клінічної – в університетську лікарню

У Міністерстві охорони здоров’я України розглядають можливість забрати у своє управління Рівненську обласну клінічну лікарню імені Юрія Семенюка. З відповідним листом Міністр Віктор Ляшко звернувся до голів обласної ради та обласної державної (військової) адміністрації.

В листі свою позицію Міністерство пояснює так: в Україні  вивчається питання щодо створення мережі університетських лікарень. Мета таких новацій – забезпечити високий рівень практичної підготовки майбутніх медичних фахівців (студентів, інтернів), удосконалити навички лікарів-практиків, медсестер та інших фахівців. Крім того, на думку авторів ініціативи, це дозволить зберегти професійні навички викладачів клінічних кафедр медичних університетів.

Також у Мінохоронздоров’я вважають, що створення університетських лікарень привабить інвесторів для розвитку медичної інфраструктури та підвищить престижність праці медиків.

Це звернення стало предметом обговорення депутатів профільної постійної комісії – з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства обласної ради (голова комісії – Юрій Білик), засідання якої відбулося сьогодні.

Спершу депутати заслухали позицію департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення облдержадміністрації. За словами його директора Олега Вівсянника, на сьогодні в Україні немає жодної університетської лікарні. Тому ідея їх створення – нова. І, відповідно, питання потребує зрозумілого нормативно-правового регулювання.

Від цього і в департаменту, і в членів комісії виникли кілька застережень, головне з яких – чи не постраждає від таких змін мережа та якість надання медичних послуг жителям Рівненщини.

Зі свого боку, директор Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка Віктор Ткач зауважив, що досвід співпраці з медичними навчальними та науковими закладами для лікарні - не новий. РОКЛ вже успішно співпрацює з Тернопільським та Харківським національними медичними університетами, з Львівським національним медичним університетом імені Данила Галицького, Національним інститутом хірургії і трансплантології імені О.О.Шалімова та Рівненською медичною академією. Тож поки незрозуміло, що має змінитися в роботі РОКЛ в разі переходу в статус університетської  лікарні.

Згадали під час обговорення і той факт, що обласна лікарня увійшла до переліку проєктів «Великого будівництва», яке, нагадаємо, передбачає масштабну реконструкцію РОКЛ та будівництво нового хірургічного корпусу. І з бюджету області були виділені кошти на виготовлення відповідної проєктно-кошторисної документації. Тож в депутатів виникли питання, яка доля чекає на це будівництво в разі зміни статусу на університетську лікарню.

Відтак в обласній раді чекають на чіткі роз’яснення від МОЗ України. І перш ніж визначитися, чи доцільно віддавати найбільше медичне підприємство області в управління державі, постійна комісія рекомендувала звернутися до міністерства з відповідним листом.