09-02-2023

З обласного бюджету виділили 1 млн грн на утилізацію ламп

На сьогоднішньому спільному засіданні двох постійних комісій з питань бюджету фінансів та податків та з питань екології та земельних відносин депутати погодили Перелік природоохоронних заходів, які фінансуються з обласного природоохоронного фонду у 2023 році. Так, 1 млн грн з обласного бюджету буде спрямовано на забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення та утилізації відходів побутових ламп розжарювання.

Нагадаємо, 10 січня Уряд затвердив програму для населення по обміну ламп розжарювання на енергоощадні світлодіодні лампи. Тож починаючи з 30 січня у відділеннях Укрпошти українці можуть обміняти 5 ламп розжарювання на LED-лампи.

Загалом планують замінити 50 млн лампочок. Європейський Союз безкоштовно надав вже 30 млн. На першому етапі цієї програми Рівненська область отримала 500 тис енергоощадних ламп. Укрпоштою було вже видно 106 тис ламп, зокрема, 80 тис у Рівному.

Зауважимо, що обмін ламп відбувається задля економії у споживанні електричної енергії та сталого збалансованого функціонування енергетичної системи України, особливо під час енергетичної кризи, викликаної російськими атаками на критичну цивільну інфраструктуру.

У Мінреітеграції зазначають, що 50 млн світлодіодних лампочок можуть розвантажити роботу цілого реактора атомної електростанції, а це суттєва економія.