16-06-2023

З 1 липня НСЗУ відшкодовуватиме препарати за програмою «Доступні ліки» лише за електронним рецептом

Відповідні зміни до постанов КМУ від 27 лютого 2019 р. № 136 і від 28 липня 2021 р. № 854 прийняв нещодавно Уряд.

У зоні активних бойових дій та на територіях в тимчасовій окупації лікарі і надалі зможуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на «Доступні ліки», а аптеки погашати їх. Для отримання відшкодування аптеки мають подавати НСЗУ звіт за паперовими рецептами протягом 10 календарних днів наступного звітного періоду.

На решті території України Електронна система охорони здоров’я працює в штатному режимі. Тож лікарі можуть безперебійно створювати електронні рецепти, а пацієнти погашати їх в аптеках.

Водночас на прохання пацієнта лікар може роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститиметься інформація про рецепт. Тому люди, в яких є складнощі у користуванні телефоном, надалі зможуть користуватися програмою «Доступні ліки».

«Доступні ліки» відпускаються за електронним рецептом з 2019 року, відколи програма перейшла під адміністрування НСЗУ. На початку повномасштабної війни Уряд дозволив виписувати і відпускати «Доступні ліки» за паперовим рецептом задля безперешкодного доступу до життєвонеобхідних ліків.

Нагадаємо, українці можуть отримувати «Доступні ліки» безоплатно або з частково з доплатою за напрямками: серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу, хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів (в т.ч. бронхіальна астма), інсулінозалежний та нецукровий діабет, хвороба Паркінсона, розлади психіки й поведінки, епілепсія, імуносупресивні препарати для людей в посттрансплаційному періоді.