07-06-2023

З 1 червня в Україні спрощено процедуру отримання ваучера на навчання для дорослих, зокрема, для ВПО

Ваучер на навчання видається центрами зайнятості деяким категоріям громадян, які не зареєстровані в ЦЗ як безробітні. У той же час, вони мають відповідти низці вимог, а саме:

- це особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років;

- особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України або Державної кримінально-виконавчої служби;

- особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях;

- внутрішньо переміщені особи працездатного віку;

- особи, позбавлені особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;

- особи з інвалідністю;

- особи, які у період дії воєнного стану в Україні під час служби, трудової та іншої діяльності, проживання на відповідній території отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання.

З початку року на Рівненщині 174 особи отримали ваучер на навчання за різними професіями та спеціальностями, зокрема, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, водій автотранспортних засобів, кухар, кондитер, швачка, кравець, слюсар-ремонтник, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, столяр будівельний, лицювальник-плиточник, машиніст автогрейдера, електрогазозварник, водій навантажувача, архітектура та містобудування, ветеринарна медицина, будівництво та цивільна інженерія, інженерія програмного забезпечення, геодезія та землеустрій, психологія.

Серед них - вісім ВПО та дві особи зі статусом УБД.

В обласному центрі зайнятості також зауважили, що з 01 червня процедура отримання ваучера на навчання стала простішою. Відтепер можна подати онлайн заявку на його отримання на порталі https://is.gd/quzCHf. Її мають опрацювати впродовж трьох робочих днів.

Довідково. Ваучер – це документ встановленого зразка, який дає особі право на перепідготовку за однією з робітничих професій, підготовку за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра або магістра, який людина здобула за іншою спеціальністю тощо.

Оплату ваучера здійснює Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Його вартість встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.  

Детальніше про це  - https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery