02-06-2023

Європейський Союз стає ближчим: 187,4 мільйони євро – на програму транскордонного співробітництва

У Перемишлі відбулися урочистості з нагоди 20-річчя програм транскордонного співробітництва, участь у яких на запрошення Міністерства фондів розвитку та регіональної політики Республіки Польща взяла делегація Рівненської обласної ради на чолі з головою Андрієм Караушем.

Учасники заходу ознайомилися із реалізацією окремих проєктів у рамках попереднього фінансового періоду Програми, зокрема, результатами будівництва дороги поруч із новим пунктом пропуску в Германовіце, яке ще триває, реконструкцією Українського дому в Перемишлі та тренінговим центром для пожежників.

Також в рамках заходів відбулося підбиття підсумків транскордонної програми, яка реалізовувалась у 2014-2020 роках, та урочисте відкриття Програми транскордонного співробітництва Interreg NEXT «Польща-Україна 2021-2027».

Впродовж 2014-2020 років Програма транскордонного співробітництва Польща-білорусь-Україна діяла в рамках Європейського інструменту сусідства (ENI). Із загального бюджету понад 201 мільйон євро було профінансовано 155 проєктів: 10 стратегічних, 65 регулярних і 80 мікропроєктів.

Програма 2021-2027 спочатку була підготовлена у тристоронній формулі як продовження плідної та успішної транскордонної співпраці України, Польщі та білорусі. Тим не менш, з огляду на порушення прав людини режимом лукашенка, політично мотивоване використання мігрантів на зовнішніх кордонах ЄС, і врешті, участь білорусі у військовій агресії росії проти України, транскордонна співпраця з білоруссю була зупинена. Виходячи з цього Програма 2021-2027 має двосторонній характер: Польща-Україна.

Загальний бюджет Програми на 2021-2027 роки становить 187,4 млн євро. Безпосередньо на проєкти передбачили 170,3 млн євро та на технічну допомогу – 17 млн євро.

Потенційні бенефіціари Програми 2021-2027: Рівненська, Львівська, Закарпатська, Тернопільська, Івано-Франківська, Волинська області України та Підляське, Люблінське, Підкарпатське та частина Мазовецького воєводства Республіки Польща. Проєкти реалізовуватимуться за п’ятьма пріоритетами: довкілля, здоров’я, туризм, співпраця та кордони.

Слід зауважити, що вже з 31 травня розпочався прийом заявок на отримання фінансування у двох категоріях: довкілля і здоров’я та триватиме до 31 липня.

З детальнішою інформацією можна ознайомитись за посиланням: https://www.pl-ua.eu/ua

«Є мудрий український вислів: під лежачий камінь вода не тече, – зазначає голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш. – Європейський Союз, до якого наша держава йде, пропонує хороший інструмент для залучення коштів з метою реалізації проєктів, які можуть вирішити чимало нагальних проблем. Тож закликаю комунальні заклади, територіальні громади та громадські організації до активної участі в програмі Interreg NEXT «Польща-Україна 2021-2027».