11-10-2023

Європейська молодіжна політика – на Конгресі Транскордонної Співпраці

Чого хоче наша молодь? Яким бачить своє майбутнє? Як зробити так, щоб громади, міста, країна в цілому були дружніми до молодих людей, допомагали їм розвиватися, реалізовувати мрії та ставати успішними?

Відповіді на ці питання шукають учасники Конгресу Транскордонної Співпраці, який триває в польському місті Люблін.

Цьогоріч це місто носить титул Європейської молодіжної столиці. Тому саме тут зібралися гості та експерти з різних європейських країн: Бельгії, Хорватії, Чехії, Грузії, Молдови, Норвегії, Великої Британії і України.

Дискусійні панелі та майстер-класи присвячені молодіжній політиці в місцевому самоврядуванні, на ринку праці, питаннях міграції, участі молодих людей в громадському секторі тощо.

- Це цікавий та корисний досвід, з уваги на те, що Україна  - на шляху до вступу в Євросоюз. І важливо, що Рівненщина не стоїть осторонь цих процесів. Нам і надалі важлива підтримка поляків - як у війні з росією, так і на шляху до ЄС. Тому вкотре висловлюємо вдячність польським друзям за впевненість у наших міцних взаєминах! – зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Разом із заступником голови Рівненської ОДА Сергієм Гембергом та директором департаменту освіти і науки РОДА Коржевським, голова РОР зустрівся з віцемаршалком Люблінського воєводства паном Збігнєвом Войцеховським.

Обговорили перспективи співпраці за програмою Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 рр, спільні проєкти у сферах туризму, культури, розвитку транспортних шляхів та підприємництва.

Довідково. Конгрес Транскордонної Співпраці  - це місце зустрічі фахівців транскордонної співпраці країн Європейського Союзу та Східного Партнерства. Це платформа для діалогу та місце встановлення міжнародних контактів для урядових та неурядових організацій, науково-дослідницького середовища, представників культури та бізнесу. У попередні одинадцять років в подіях Конгресу взяли участь представники понад 40 країн.