24-02-2021

Якість надання адмінпослуг визначає довіру до чиновників: в обласній раді відбулася нарада щодо організації роботи ЦНАПів

Про організацію роботи ЦНАП у Рівненській обласні та вдосконалення цього напрямку йшлося сьогодні на семінарі-навчанні для голів територіальних громад та керівників Центрів надання адміністративних послуг, який відбувся у Рівненській обласній раді. Ініціював проведення семінару депутат обласної ради Олександр Дехтярчук.

У роботі семінару-навчання взяв участь голова обласної ради Сергій Кондрачук, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків обласної ради Ігор Ясенюк, а також низка спікерів – визнаних фахівців у сфері надання адміністративних послуг. До навчання долучилися і представники громад, у яких уже є Центри надання адмінпослуг, і ті, хто тільки має намір вдосконалити систему їх надання.

Наразі питання організації діяльності ЦНАПів на рівні державі залишається актуальним, оскільки одним з головних завдань є наближення послуг до громадян, зазначив керівник експертної групи координації адміністративних послуг та адміністративних процедур Директорату публічної адміністрації Секретаріату Кабінету Міністрів України Олександр Каменчук. На розвиток Центрів надання адміністративних послуг у державному бюджеті передбачена субвенція, яку спрямовуватимуть органам місцевого самоврядування на організацію та облаштування ЦНАПів.

- До кінця цього року всі ЦНАПи, які функціонували при РДА, повинні бути трансформовані до органів місцевого самоврядування. Відтак виникає чимало питань, зокрема щодо передавання  приміщень, де досі працювали центри, а також щодо переведення працівників. У межах адмінреформи відбуватимуться й інші зміни. Зокрема певні функції щодо надання послуг може виконувати і староста, який матиме змогу приймати документи від громадян, доставляти їх до центрального ЦНАПу і згодом - повертати громадянам отримані рішення. Часу на це витрачатиметься більше, однак громадянам все одно буде зручно, оскільки для отримання послуги не доведеться нікуди їхати, - розповідає Олександр Каменчук.

(Олександр Каменчук)

Створення якісної мережі ЦНАПів в Україні проводитиметься не лише коштом державного бюджету, а й із залученням грантових коштів, а також за участі Міністерства розвитку громад та територій України. Приклад можна брати з країн Європи, де завдяки створенню таких центрів і наданню ними найрізноманітніших послуг зменшуються видатки на органи управління, вважає голова комісії обласної ради з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції Олександр Дехтярчук.

-  Завдання комісії, яку я очолюю, – проводити навчання, бути помічником новостворених громад, надавати їм практичні та методичні рекомендації щодо того, як на практиці змінити життя у громадах на краще, забезпечивши надання якісних адмінпослуг, - зазначає Олександр Дехтярчук.

У ході семінару актуальні практичні поради присутнім надав експерт напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» Роман Матвійчук, презентувавши дорожню карту створення ЦНАПів у громаді з досвіду роботи U-Lead.

(Роман Матвійчук)

Натомість директор Департаменту (Центру) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)  Наталія Шамрай розповіла учасникам заходу про можливості та перспективи Асоціації ЦНАПів, закликавши всіх активізувати діяльність у напрямку організації системи надання якісних адмінпослуг.

- Захід став своєрідним продовженням наших вже традиційних засідань Координаційно-консультативної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, оскільки  йшлося на ньому про доволі актуальні на сьогодні питання для громад. Адже зрозуміло, що в умовах адмінреформи у громадах виникає багато проблем, пов’язаних з процесом створення ЦНАПів – з чого почати, як навчити людей, які послуги надавати.  При цьому можливість отримувати  якісні адміністративні послуги – це дуже важливо, оскільки від того, як швидко та ефективно людина отримує послугу, залежить рівень довіри до чиновників, - резюмував голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук.

Довідково: Наразі ЦНАПи діють у 10 територіальних громадах Рівненщини. Протягом року  Центрами надання адміністративних послуг у районах та громадах області надано 650,7 тис. адміністративних послуг. До переліку адміністративних послуг увійшли соціальні, земельні послуги та реєстраційно-погоджувальні процедури.