19-01-2021

Якісні соціальні послуги, співпраця з ветеранами АТО/ООС та оздоровлення дітей з інвалідністю: які питання вирішували депутати «соціальної» комісії

До десятка важливих питань розглянули сьогодні на засіданні профільної комісії з питань соціальної політики і соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей під головуванням Вікторії Опанасюк. Участь в засіданні взяли голова обласної ради Сергій Кондрачук та голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків Ігор Ясенюк.

(Ігор Ясенюк, Вікторія Опанасюк та Сергій Кондрачук)

Серед основних питань порядку денного – «Про погодження програми розвитку комунального закладу «Рівненський обласний центр з надання соціальних послуг». Як відзначив його директор Валерій Стасюк, в перспективних планах закладу - створити відділення соціального перевезення осіб. «Послуги соціального перевезення будемо надавати усім особами, які потрапили в складні життєві обставини, в тому числі особам з інвалідністю. Плануємо зробити ремонт складу, де розташуємо диспетчерську службу», - розповів Валерій Стасюк.

(Валерій Стасюк)

Зі свого боку, голова обласної ради Сергій Кондрачук наголосив, що комунальні заклади, які мають обласний статус і фінансуються з обласного бюджет, повинні надавати послуги по всій області, а не обмежуватися тим населеним пунктом, де розташовані. «Хочу навести приклад, коли в Здолбунівському районі, об’єднавши кошти різних бюджетів, ми придбали інватаксі і надавали послуги не лише здолбунівчанам. Цей автомобль досі успішно обслуговує людей з інвалідністю», - зауважив Сергій Кондрачук.

Голова ради переконаний, що всі без винятку обласні комунальні заклади повинні активніше налагоджувати співпрацю з територіальними громадами, розширювати перелік послуг та запроваджувати нові форми роботи.  

В ході засідання депутати також заслухали представників Українського  товариства слабозорих (УТОС) та товариства людей з вадами слуху (УТОГ) щодо збереження їхньої діяльності. Річ у тім, що з січня 2021 року держава припиняє фінансувати ці організації з державного бюджету.  Тож невдовзі вони можуть опинилися у вкрай важкій фінансовій ситуації. Члени комісії рекомендували облдержадміністрації вивчити це питання і віднайти механізм фінансування обласних товариств з обласного бюджету.

(Депутати Ольга Шустік та Юлія Шигорева)

Було в порядку денному постійної комісії питання стосовно діяльності обласного комунального закладу «Ветеранський простір». Як зауважив голова обласної ради, співпраця з громадськими організаціями ветеранів та учасників АТО/ООС україно-російської війни – також в пріоритеті роботи обласної ради та її керівництва. І цю роботу необхідно активізувати. Тому ще до засідання профільної постійної комісії голова ради ініціював зустріч з представниками цих організацій, а також з керівницею комунального закладу «Ветеранський простір» Ольгою Яковлевою, щоби спільно розробити дорожну карту, координувати та вирішувати нагальні питання наших захисників та їхніх родин. Зустріч відбудеться в найближчі дні.

 

(Директор КЗ "Ветеранський простір" Ольга Яковлева)

 

Щодо резонансного питання оздоровлення дітей з інвалідністю, яке також було предметом розмови під час комісії, то позиція обласної ради та Сергія Кондрачука в цьому однозначна – діти повинні оздоровлюватися за бюджетний кошт. Однак, зважаючи на завершення процесів децентралізації, появу нових громад та покладання на них нових функцій, в самій системі оздоровлення будуть зміни і деякі повноваження будуть перерозподілені.

Сергій Кондрачук якраз сьогодні звернувся листом до голів сільських, селищних та міських рад з пропозицією розробити та прийняти відповідні місцеві програми та передбачити у своїх бюджетах кошти на їх фінансування «з метою створення сприятливих умов для оздоровлення та відпочинку дітей, зокрема тих, які потребують особливої соціальних уваги та підтримки», - йдеться в листі.  

«Своїх та чужих дітей не буває. Керівники громад також повинні розуміти свою відповідальність в цьому питанні та долучатися до процесу оздоровлення діток, які живуть на їхніх територіях», - переконаний Сергій Кондрачук.

У той же час, фахівців, які займалися питаннями оздоровлення до децентралізації, варто працевлаштовувати в громадах.