08-12-2022

Якісна освіта сьогодні – шлях до успіху та перемоги

Система освіти України в умовах збройної агресії російської федерації проти нашої держави отримала нові виклики. Однак, попри все учасники освітнього процесу докладають максимум зусиль аби забезпечити доступ до якісної, безпечної освіти у кожному навчальному закладі.

Сьогодні голова обласної ради Андрій Карауш разом з головою постійної комісії з гуманітарних питань Аллою Черній відвідали ПЗ «Дубенська гімназія «Премудрість». Тут за участі заступника Голови Державної служби якості освіти України Івана Юрійчука, начальника управління Державної служби якості освіти у Рівненській області Святослава Сидорука, директорів шкіл, педагогів та учнів обговорили важливу тему – Якість освіти сьогодні: спільне розуміння як шлях до успіху та перемоги. Учасники заходи поділилися своїм баченням щодо того якою ж має бути якісна освіта.

Андрій Карауш переконаний, що якісна освіта повинна базуватися на трьох постулатах – християнська етика, сім’я та патріотизм.

- Наше завдання – сформувати освітянську спільноту, яка має закласти дітям, а також і батькам ці три постулати. Я назавжди запам’ятав слова Отто фон Бісмарка: «Війни виграють шкільні вчителі та парафіяльні священики». В цьому є глибокий зміст. Адже священик – це духовний патріотизм, а вчитель – це національний патріотизм, любов до своєї держави та рідної землі. Математиком, фізиком, хіміком дитина стане згідно своїм здібностям і наполегливості, а от патріотом, сім’янином стане лише тоді, коли буде формуватися правильний світогляд. Наша освіта повинна мати ціннісний орієнтир, - відзначив Андрій Карауш.

Своєю чергою Іван Юрійчук також зауважив, що якісна освіта базується насамперед на цінностях.

- Якісна освіта базується на декількох моментах – цінності, добрі знання, стандарти та методики, безпека, але ще одна дуже важлива річ – це питання доброчесності. Я хочу закликати всіх учнів боротися за доброчесність, це і буде ваш внесок в побудову якісної освіти України, - сказав заступник Голови Державної служби якості освіти України.

Також учасники заходу закцентували, що освіта повинна бути спрямована на самореалізацію кожної дитини.

Алла Черній наголосила, що сьогодні недостатньо дати дитині якісні знання предмету.

- Тепер ми говоримо про компетентності, про наскрізні лінії, про безпеку дитини у всіх аспектах – психологічна, фізична, інформаційна, і вчитель має стати модератором цих процесів. Немає нічого кращого за хорошу теорію, але тільки практика – критерій істини, - сказала Алла Черній.

Під час зустрічі відбулося також нагородження I обласного конкурсу «Краща практика академічної доброчесності».

Окрім того, в ході робочої поїздки Андрій Карауш ознайомився з роботою гімназії. Її директор Сергій Скоропляс розповів, що в закладі навчається 335 дітей.

Тут діти мають можливість навчатися за новітніми технологіями. Також під час повітряної тривоги освітній процес не зупиняється в гімназії. Сучасний освітній простір створили під землею.

В планах – побудувати ще один корпус на 4 поверхи, велику спортивну залу та басейн.