04-12-2023

Яким буде бюджет Рівненської області на 2024 рік

Формування проєкту обласного бюджету на 2024 рік обговорили на нараді, що її спільно ініціювали та провели керівництво Рівненської обласної ради та Рівненської ОДА.

Засідання відбулось за участі голови та заступників обласної ради, керівництва облдержадміністрації, представників структурних підрозділів ОДА - головних розпорядників коштів.

Чинне бюджетне законодавство передбачає, що місцеві бюджети повинні прийматися до 25 грудня.

Присутні обговорили показники проєкту обласного бюджету в розрізі галузей та програм бюджетної сфери.  Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Лідія Біляк розповіла присутнім основні підходи до формування обласного бюджету на наступний рік.

Бюджет-2024 – це бюджет військового стану, пріоритетами якого є: безпека і оборона, соціальна сфера, підвищення соціальних стандартів, підтримка ветеранів та ВПО, розвиток освіти, медицини.

При розробці граничних обсягів видатків обласного бюджету враховано рішення Уряду щодо встановлення підвищення рівнів соціальних стандартів, а саме:

- розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня – 7 100 гривень, з квітня – 8 000 гривень;

- посадовий оклад працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки з 1 січня – 3 195 гривень, з 1 квітня – 3 600 гривень;

- прожитковий мінімум (на 1 особу в місяць) становитиме 2 920 гривень.

Законом "Про державний бюджет України на 2024 рік" установлено новий порядок спрямування вільних залишків бюджетних коштів. Зокрема, залишки бюджетних коштів, крім власних надходжень, можна буде спрямувати, за рішенням місцевих рад або за наказом начальника військової адміністрації, на захищені статті видатків: оплату праці працівників бюджетних установ, придбання медикаментів, соціальне забезпечення, підтримку сил безпеки та інше.

Керівництво обласної ради наполягло на збереженні видатків на:

- спорт та фінансову підтримку спортивних клубів;

- національно-патріотичне виховання молоді;

- підтримку позашкілля;

- медичні програми;

- відшкодування державою вартості племінних тварин суб’єктам господарювання.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський 28 листопада підписав закон про державний бюджет України на 2024 рік. Наразі в регіонах триває робота над формуванням місцевих бюджетів.