28-04-2021

Який стан процесів децентралізації на субрегіональному рівні

Про це сьогодні говорили учасники Всеукраїнської онлайн-наради, яку організувала Українська асоціація районних та обласних рад. До обговорення важливих тем долучився перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк.

В процесі спілкування було розглянуте питання про стан процесів децентралізації на субрегіональному та регіональному рівні. Президент УАРОР Сергій Чернов наголосив, що створення громад – це лише початок реформи.

«Наразі триває процес передачі майна від районних рад до ОТГ. Він має завершитися до 1 липня. Але законодавець не врахував, що всі громади різні за кількістю населення, територією, економічним потенціалом, забезпеченням кадрами. Виходить, що ОТГ з абсолютно різними можливостями одночасно набувають однакових повноважень і мають надавати однаковий перелік послуг людям. А це неможливо. Для запобігання негативним явищам потрібен перехідний період. Ним має стати весь 2021 рік. Ми сьогодні намагаємося донести центральній владі, що необхідно поступово, еволюційним шляхом розібратися в спроможності громад. Не можна допустити руйнування інфраструктури, що будувалася десятиріччями», - розповів Сергій Чернов.

Також в ході заходу учасники обговорили перспективи обласних рад у сфері регіонального розвитку.

Окрім того відбулося підписання Меморандуму між Всесвітнім торгівельним центром Київ та Українською асоціацією районних та обласних рад.