24-11-2023

Про види бюджетного фінансування догляду і виховання дітей в громадах обговорювали на Круглому столі

Засідання відбулось в обласній раді в режимі онлайн . Участь у ньому взяли представники тергромад різних регіонів України та профільні спеціалісти. Рівненську обласну раду представила голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній та Богдан Сологуб - керуючий справами виконавчого апарату обласної ради.

Це серія просвітницько-навчальних заходів, які проводить громадська спілка «Українська мережа за права дитини», в рамках проєкту «Гроші для дитини, дитинство в сім’ї, послуги в громаді» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)  через проєкт «ГОВЕРЛА».

Метою проєкту є довгострокове вдосконалення соціальних послуг у громадах для задоволення потреб дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від їх форми влаштування. Ця мета може бути реалізована шляхом дослідження передумов для зміни системи бюджетного фінансування, підвищення обізнаності посадових осіб територіальних громад та громадськості у сфері охорони дитинства, забезпечення їхніх прав та розвитку послуг у громадах.

В ході впровадження проєкту, експертами проведені консультації з фахівцями 14 територіальних громад – партнерок Проєкту «ГОВЕРЛА», серед них  Здолбунівська та Рокитнівська громади нашої  області.

Під час засідання, експерти презентували аналітичні звіти за результатами дослідження та оцінки системи захисту прав дитини в громадах-учасницях. Окрім того, надали для розгляду кілька варіантів нового механізму фінансування виховання та догляду дітей.

Також заслухали голів тергромад та профільних фахівців з озвучених питань. Кожний учасник зміг висловити свою думку, надати власні пропозиції та рекомендації.

Нагадаємо, що минулого року Україна отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу В свою чергу, однією з вимог ЄС до України є впровадження деінституціалізації – трансформації системи догляду і виховання дітей, яка має на меті забезпечити право кожної дитини на сім’ю та розвиток соціальних, освітніх, медичних та інших послуг на рівні громади.