24-04-2020

Як живуть ОТГ в умовах карантину

За інформацією Асоціації ОТГ Рівненщини,  станом на 10 квітня цього року з місцевих бюджетів громад на видатки, пов’язані із пандемією коронавірусу, було виділено 3,181 млн. грн., ще 277 тис. грн. надійшли за рахунок спонсорських коштів.

Більшу частину цих ресурсів, а саме до 2 млн.грн., направили районним лікарням як цільову субвенцію. Ще понад 1 млн.грн. витратили на закупівлю засобів індивідуального захисту та дезинфікуючі матеріали.

Також в ОТГ проводили роботи з дезінфекції, здійснювали закупівлю пального та швидких тестів, проводили видатки за додатковою субвенцією для первинної ланки медицини. Раніше усі ці кошти не були заплановані в місцевих бюджетах.

Як розповів керівник  Рівненського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Руслан Сивий, радники офісу в онлайн режимі консультують громади з питань роботи під час карантину, роз’яснюючи юридичні, фінансові та соціальні питання. А від  Програми «U-LEAD з Європою» 849 сільських громад України, серед них усі рівненські, отримали інформаційні матеріали щодо COVID-19. Їх розповсюджено серед вразливих груп населення, передусім тих, хто не має доступу до інформації.   

В частині громад, а саме Млинівській, Демидівській, Бугринській та інші ОТГ, налагодили власне пошиття захисних масок. У Корнинській, Привільненській, Бугринській ОТГ організували довезення медпрацівників на роботу.

Допомагають медикам й самі працівники місцевих органів влади. Так виконавчий комітет Вараської міської ради зібрав майже 37 тис. грн., за які закупили 84 багаторазові захисні комбінезони для медиків. 30 костюмів передали сімейним лікарям КНП "Вараський центр первинної медичної допомоги", а 54 - медикам екстреної швидкої медичної допомоги.

Працівники Радивилівської міської ради перерахували свій одноденний заробіток на засоби індивідуального захисту для місцевих медиків: медичні маски, рукавиці та антисептики.

На благодійний рахунок комунального некомерційного підприємства «Радивилівська районна лікарня» свій одноденний заробіток переказали і працівники загальноосвітніх закладів та дитсадків, бібліотек й закладів культури Радивилівської ОТГ.

Депутати Острозької міської ради, посадові особи виконавчого комітету та небайдужі мешканці ОТГ зібрали кошти та закупили 10 багаторазових захисних костюмів для медпрацівників Острозької підстанції екстреної (швидкої) медичної допомоги.

 

За інформацією ULEAD Рівненський регіональний офіс