14-06-2023

Як відновити втрачені документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно?

За загальним правилом, у разі втрати або зіпсування документа, суб’єкт, що видав такий документ, може видати його дублікат. Дублікат документа має таку ж юридичну силу, як і оригінал.

Зауважимо, що процедура відновлення документа, що підтверджує право власності на нерухомість, виданого до та після 1 січня 2013 року, відрізняються.

У разі втрати, пошкодження або знищення документа, виданого після 1 січня 2013 року, дані про державну реєстрацію відповідних прав містяться у Державному реєстрі.

Тож, якщо власник нерухомого майна з якоїсь причини не має документів про право власності, у такому випадку це право підтверджується на підставі інформації з Державного реєстру, яка отримується шляхом безпосереднього доступу до нього, без витребування відповідних дублікатів документів.

Наголошуємо, що довідка з державного реєстру є достатнім підтвердженням права власності на нерухомість.

Також для перевірки права на житло чи земельну ділянку, власників і співвласників, наявності вашого майна в реєстрах та можливої подальшої оцінки та відшкодування пошкодженого чи знищеного майна через російську агресію на порталі електронних сервісів Міністерства юстиції України можна скористатися послугою отримання електронної довідки.

Для цього потрібно:

1. Зайти на сайт Он-лайн будинок юстиції (https://online.minjust.gov.ua), підрозділ Інформація з Державного реєстру речових прав;

2. Натиснути в правому верхньому куті на Вхід та авторизуватись за допомогою електронного цифрового підпису.

3. Здійснити пошук за 3 критеріями (адресою, реєстраційним номером об’єкту нерухомості, кадастровим номером земельної ділянки).

4. Сплатити адміністративний збір (30 грн).

5. Завантажити сформовану інформаційну довідку.

Отримати довідку з Державного реєстру можна також на порталі Дія (diia.gov.ua), авторизувавшись та вибравши послугу Надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Більше інформації є за посиланням