25-11-2022

Як працюють заклади культури в умовах постійних відключень від світла

Рівненський обласний академічний український музично-драматичний театр  вчора вперше зіграв виставу без залучення електроенергії з єдиної системи. Про це розповів директор театру, депутат обласної ради Володимир Петрів на сьогоднішньому засіданні постійної комісії з питань гуманітарної політики (голова комісії Алла Черній).

- Для мене це стало знаковою подією.  Адже декілька днів поспіль у зв’язку з аварійними відключеннями світла ми вимушені були переносити вистави. Вчора ми зіграли виставу під генератор, гарантуючи глядачеві, що він її побачить від початку і до кінця, - сказав Володимир Петрів.

За його словами квитки в театрі купити не можливо.

- Я не можу цього пояснити, але зараз шалений попит на театр. Тому ми вже шукаємо потужний генератор за кордоном і плануємо його придбати за власний кошт. Ми хочемо бути незалежними, дати можливість акторам працювати, а глядача забезпечити якісними виставами, - додав директор театру.

Адаптувалася до умов війни і Рівненська обласна філармонія. Директорка філармонії Елеонора Стеценко презентуючи свою програму розвитку на 2023 рік депутатам розповіла про додатковий концертний майданчик.

- Наш мистецький цоколь – додатковий концертний майданчик, який також слугує для рівнян укриттям. Попри проблеми з електропостачанням, ми не скасовуємо вистави. Допомагають нам працювати генератори, ліхтарі та лампи, - повідомила Елеонора Стеценко.

Справляються з проблемами й у Рівненському академічному обласному театрі ляльок.

- Війна та коронавірус внесли свої корективи в роботу театру, - каже директор театру ляльок Володимир Данилюк. – Зараз ми більше їздимо по територіальних громадах з благодійними виставами. Багато дітей з батьками переїхало в Рівненську область з територій, де ведуться бойові дії, тому ми орієнтуємося саме на цю публіку. В незалежності від відключень театр працює в штатному режимі.

В ході засідання комісії депутати заслухали також програми розвитку на 2023 рік закладів освіти, позашкілля та спортивного спрямування.

Алла Черній відзначила, що всі заклади обов’язково повинні мати стратегії розвитку. Окрім того, вона наголосила на важливості співпраці з територіальними громадами.

- Акцент повинен бути на громадах. Обласний бюджет не може повністю закрити всі витрати комунальних закладів. Тому важливо мати спільні програми, в рамках яких буде відбуватися співфінансування, - додала Алла Черній.