07-06-2024

Як неефективне майно тергромад може допомогти армії

Сьогодні на засіданні Ради громад при голові Рівненської обласної ради презентували досвід Хмельницької обласної ради щодо підтримки ЗСУ.

Передовсім, йдеться про реалізацію майна, яке розташоване на території громад і яке не використовується роками. З досвіду Хмельниччини, покупці на нього найчастіше знаходяться. А це, у підсумку, додатковий ресурс, який можна спрямувати на допомогу нашим захисникам.

На цьому наголосив голова РОР Андрій Карауш, звертаючись до голів тергромад.

- Сьогодні ми запропонували нашим громадам спосіб, в який можна допомогти державі в умовах війни і складнощів економіки. Зокрема, таким додатковим джерелом наповнення оборонних фондів ТГ може бути неліквідне майно, яке можна продати через аукціон, акумулювати ці кошти і допомагати нашій армії. Ми не кажемо, що громади не допомагають, ми лише пропонуємо приклад наших сусідів з Хмельниччини, який вони спробували і який працює, - зауважив Андрій Карауш.  

За словами представників Хмельницької обласної ради, завдяки такій ініціативи влада регіону додатково отримала 65 млн грн. Зокрема, вже реалізували приміщення колишньої школи, старі гаражі. У планах  - продати інше комунальне майно на майже 250 млн грн. 

Нагадаємо, що сьогодні в Рівненській області розробляють нову програму "Зброя від Рівненщини. Зроблено в Україні". Головне її завдання – запропонувати способи та алгоритми, як допомогти українському війську і, при цьому підтримати вітчизняних виробників засобів оборони.

Відтак, найближчим часом обласна рада організує навчання для представників тергромад, де спільно з фахівцями  Фонду держмайна, обговорять юридичні тонкощі цього процесу.