18-05-2021

Влада області просить збільшити фінансування фтизіопульмонологічного центру

Сьогодні у Києві відбулася робоча нарада щодо вирішення питання недофінансування протитуберкульозних закладів України за участі заступника МОЗ Віктора Ляшка, т. в. о. голови НСЗУ Андрія Віленського та представниці Центру громадського здоров’я України Яни Терлеєвої. Обговорити план дій щодо розвитку КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» РОР приїхала делегація з Рівненської області. Зокрема, перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Юрій Білик, представники управління охорони здоров’я облдержадмінстрації Олег Вівсянник, Олена Гандзюк, директор КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Федір Аврука та начальник відділу з питань спільної власності територіальних громад та економічного розвитку виконавчого апарату обласної ради Юрій Нілабович.

Зауважимо, що із запровадженням другого етапу реформи охорони здоров’я фтизіопульмонологічний центр знаходиться в умовах недофінансування. Згідно із запропонованим договором Національної служби здоров’я України, комунальне підприємство отримує лише третину необхідного фінансування.

Як розповів директор фтизіопульмонологічного центру Федір Аврука, НСЗУ зробило аналітику 2020 року і фінансування було розраховано відповідно до цього року.

«Однак на той період було 70 хворих. Цього року вже є 130. Тенденція щодо зростання хворих на туберкульоз – позитивна. Адже у зв’язку з пандемією було недовиявлення хворих. Видатки, які є на сьогоднішні день, ставлять наш центр у дуже складне фінансове становище. Тому нам необхідно врегулювати наші фінансові стосунки з НСЗУ», - зазначив Федір Аврука.

В результаті спілкування, найближчим часом до Рівненщини мають завітати представники НСЗУ та ГЦЗУ, щоб ознайомитися з роботою обласного фтизіопульмонологічного медичного центру, побачити його матеріально-технічну базу та допомогти вирішити проблеми з фінансуванням підприємства.