28-03-2024

Відома кількість претендентів на здобуття стипендій та грантів голів облради й ОДА

За даними управління культури, цьогоріч на конкурс подали 50 заявок: 24 заявки на грант; 18 заявок на отримання стипендії діячам культури і мистецтва; 8 претендентів на отримання стипендії творчій молоді.

Серед грантів найбільше проєктів в галузі літератури, музичного і образотворчого мистецтва, а також щодо збереження нематеріальної культурної спадщини.

- Комісія обере десять претендентів на отримання стипендій. Вони отримуватимуть по 2 тисячі гривень щомісяця. Сподіваюсь, що після перемоги ми зможемо збільшити цю суму. Пропозиції можна було вносити як самовисуванцем, так і від органів місцевого самоврядування, обласних закладів культури і мистецтва, мистецьких навчальних закладів, творчих спілок.

На отримання грантів торік, до прикладу, на два проєкти було 75 тисяч гривень, двома роками раніше - 100 тисяч на чотири ідеї.

В цьому році бюджет орієнтований на умови воєнного часу, але невелику підтримку митцям і в межах розумного – ми маємо зберегти. Рішення також прийматиме комісія, - розповів голова РОР Андрій Карауш.

Нагадаємо, що в лютому Управління культури і туризму ОДА оголосило три конкурси: на одержання стипендій діячам культури та мистецтва, стипендій творчій молоді, а також на отримання гранту для створення і реалізації творчих проектів у галузі літератури, театрального, музичного, образотворчого мистецтва, хореографії, народного мистецтва, кінематографії.

Експертна рада обере переможців: в конкурсах стипендій визначать по 5 чоловік в кожній категорії, яким щомісячно виплачуватимуть по 2 тис.грн; в грантовому конкурсі - переможців буде два, суму виплати визначатимуть окремо.