10-09-2020

Визначили лауреатів конкурсу «Краща книга Рівненщини»

Офіційне нагородження переможців обласного конкурсу відбулося сьогодні на території обласної наукової бібліотеки, з дотриманням усіх карантинних вимог. Привітати лауреатів завітали заступник голови обласної ради Олексій Бучинський та голова постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики Алла Черній.

«Шановні митці, я радий вітати вас на нашому традиційному заході. Дуже приємно, що не зважаючи на всі проблеми, на Рівненщині творяться книги, і ми вкотре нагороджуємо авторів слова», - відзначив Олексій Бучинський.

Також він зауважив, що на чергову сесію підготує проєкт рішення про відзначення грошовою премією обласної ради переможців конкурсу.

У свою чергу Алла Черній подякувала всім номінантам та переможцям, що беруть участь у конкурсі, та нагадала, як він створювався.

«Я пам’ятаю, як 10 років тому цей конкурс був започаткований в обласній раді. Як відбиралися перші твори. Це не просто слова та папір – це емоції, життя і доля кожного автора. З приємністю можна відзначити, що конкурс росте і кожен автор своєю роботою збагачує літературу нашого краю. Дякую всім, хто сьогодні бере в цьому активну участь», - наголосила Алля Черній.

 Відбір видань розпочався з 1 лютого 2019 року та закінчився рівно через рік. Кращих визначало авторитетне журі, до якого входять науковці, письменники, художники, відомі громадські та культурні діячі області. Також для визначення книг номінантів було опитано понад 9 тисяч осіб читацької аудиторії.

 

Так, на заключному етапі було визначено 52 книги, серед яких члени журі визначили кращі видання.

Зокрема, «Кращу книгу Рівненщини» обрали в номінаціях:

Краще історико-краєзнавче видання: Українець Алла «Традиційний одяг Рівненщини»;

Краще довідкове видання: Віктор Мельничук «Бурштин Полісся: довідник»;

Краще видання з мемуаристики та документалістики: Галина Чубай, Микола Пшеничний «Цей світ – вертеп…»: до 70-річчя від дня народження поета, перекладача, дисидента Грицька Чубая;

Краще прозове видання: Василь Басараба «Блекота»;

Краща поетична збірка: Микола Береза «З повним серцем…:нові поезії, драматична поема»;

Кращий літературний дебют: Іванна Голуб «Я вишиваю власними сльозами…»;

Краще видання для юнацтва та молоді: Алла Рогашко «Сни з колодязя»;

Краще видання для дітей: Олексій Городний «Я по сходинках іду: вірші, загадки, скоромовки, казки, лічилки, вихвалянки, страшилки, шаради»;

Краще поліграфічне видання: Олександр Харват «Шляхами Великої Волині = Great Ways of Volun";

Краще художнє оформлення книги: Вікторія Люліч «Як зайченя сонечко шукало».