09-02-2021

Вивчатимуть на місцях: депутати ознайомляться з об’єктами, на які спрямовуються бюджетні кошти

Перелік об’єктів будівництва, на які пропонується спрямувати кошти бюджету розвитку, затвердили сьогодні члени постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків (голова Ігор Ясенюк), розглянувши під час засідання комісії питання «Про зміни до розподілу коштів бюджету розвитку на здійснення заходів із будівництва, реконструкції і реставрації, капітального ремонту об’єктів виробничої, комунікаційної та соціальної інфраструктури за об’єктами та іншими капітальними видатками у 2021 році».

Співфінансування будівництва низки об’єктів з обласного бюджету необхідне для того, щоб отримати фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Як зазначив голова обласної ради Сергій Кондрачук, до Рівненської облдержадміністрації надійшов лист з Міністерства розвитку громад та територій України, у якому йдеться про необхідність надання до 12 лютого 2021 року доопрацьованих переліків проєктів з пакетом документів.

- Йдеться не просто про гарантійний лист, коли тільки формується пропозиція, а про пакет документів включно з рішенням обласної ради чи бюджетної комісії. Тому, зважаючи на очікувані кошти з держбюджету, потрібно підтримати цей перелік. Водночас наразі звертаюся до членів комісії та пропоную організувати виїзне засідання на всі об’єкти, куди сьогодні спрямовуємо кошти.

У ньому візьмуть участь також члени постійної комісії з питань будівництва та розвитку інфраструктури, від яких така пропозиція вже звучала. Важливо оцінити стан виконання, зрозуміти терміни виконання всіх робіт. Депутати повинні ознайомитися з об’єктами і зрозуміти: ми просто будуємо, чи ставимо за мету все ж завершити розпочате, - зауважив голова облради.

У ході обговорення питання прозвучала й пропозиція не фінансувати будівництво нових об’єктів, поки не будуть здані в експлуатацію ті, робота над якими розпочалася раніше. Однак голова облради зазначив, що до такого підходу також варто поставитися виважено, навівши як приклад запит члена бюджетної комісії Руслана Потапчука, на окрузі якого у приміщенні школи у с. Дюксин аварійно обвалився дах.

- Це надзвичайна ситуація, і туди потрібно спрямувати фінансовий ресурс. А днями трапилася пожежа у приміщенні нашого обласного театру, питання протипожежної безпеки якого також важливо вирішити, щоб згодом не отримати величезних проблем. Тому підхід «лише почате і нічого нового» також не може діяти, оскільки ситуації бувають різні, - зазначив Сергій Кондрачук.