02-08-2024

Виставку пам’яті поета і воїна Максима Кривцова презентували у Рівному

«Візьми лиш за руку мене і стисни як зброю» - таку назву має виставка, що відкрилась у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Тут представлені фотороботи Максима Кривцова, зроблені на плівковий фотоапарат, його особисті речі, надані родиною, а також портрети «Далі», створені друзями.

Нагадаємо, кулеметник, поет і фотограф Максим «Далі» Кривцов Максим родом із Рівного. Загинув на передовій 7 січня у віці 33 років. Посмертно нагороджений «Хрестом Заслуги» за героїчний вчинок під час бойових дій та орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. У 2023 році у видавництві "Наш формат" вийшла його перша збірка "Вірші з бійниці". Вона визнана однією з найкращих українських книжок 2023 року за версією українського ПЕН. 

На відкриття виставки зібралися рідні, побратими, друзі, прихильники його творчості, щоб вшанувати героя, послухати спогади та історії про Максима, а також почути його вірші.

Окрім того, присутні за донат могли отримати збірку «Вірші з бійниці», футболки, проєкт яких затвердив Максим за життя та листівки, створені українськими митцями у пам’ять про нього.

Усі зібрані кошти передали до Фонду імені Максима Кривцова, метою діяльності якого є збереження пам’яті про «Далі».

Експозиція діятиме впродовж серпня-вересня.

Проєкт є спільною ініціативою Національного музею літератури України, Фонду імені Максима Кривцова та видавництва «Наш Формат».