07-02-2019

Високі нагороди вручили трьом воякам УПА із Сарненщини

Орден «За заслуги» ІІІ ступеня напередодні урочисто вручили воїну УПА, уродженцю Степаня Сарненського району, 93-річному Йосипу Тимофійовичу Кроту. Колишнього підпільника ОУН в присутності школярів, побратимів, громадськості особисто привітали голова обласної ради Олександр Данильчук та заступниця голови облердажміністрації, депутат обласної ради Світлана Богатирчук-Кривко.

DSC_0585+.jpg

Високою державною нагородою активного учасника національно-визвольного руху своїм Указом від 22 січня відзначив Президент України з нагоди Дня Соборності. Орденами «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджені ще двоє вояків УПА Степан Бакунець та Василь Кирилюк.

DSC_0570+.jpg

Голова обласної ради Олександр Данильчук привітав Йосипа Крота з такою заслуженою та довгоочікуваною відзнакою. «Рішенням обласної ради минулий рік проголосили роком Тараса Бульби-Боровця, а 2019-й стане роком ОУН-УПА та Степана Бандери. Дякую за Вашу відданість у боротьбі за незалежність України та за Українську державність,» - зауважив Олександр Данильчук, звертаючись в особі Йосипа Тимофійовича до усіх вояків УПА.

DSC_0596+.jpg

Голова обласної ради також відзначив ще двох уродженців Сарненщини, учасників національно-визвольних змагань Андрія Федоровича Волошина та Степана Яковича Лазарчука і нагородив їх Почесними грамотами та відзнаками обласної ради.

DSC_0598+.jpg

З нагоди такої знакової події в актовій залі Степанської школи лунали повстанські пісні вокального ансамблю «Просвіта». А 93-річний Йосип Тимофійович Крот заспівав «Зібрався в похід весь український нарід».

DSC_0647+.jpg

Довідково. Йосип Тимофійович Крот народився в Степані на Сарненщині 1925 року. Підпільник ОУН, під псевдо «Яблуня» ще юнаком почав допомагати українським повстанцям як зв’язковий. 1941 року вступив до лав ОУН. Був зв’язковим військової округи «Заграва» УПА-Північ. Воював на теренах Володимирецького району в боївці діяча Служби Безпеки «Богдана». У червні 1945 року був поранений в бою біля села Полиці.