11-05-2022

Військовий ліцей в Острозі перейменують, а вступати до нього можна буде вже з 8 класу

Обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Костянтина Івановича Острозького частково змінить назву. Комунальний заклад Рівненської обласної ради «перейменують» на Ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою в м.Острог імені Костянтина Івановича Острозького. Крім того, будуть внесені зміни і до статуту закладу.

Відповідний проєкт рішення опрацьовують в постійних комісіях обласної ради. Першими сьогодні питання розглянули депутати комісії з питань гуманітарної політики під головуванням Алли Черній. Участь в засіданні взяли заступники голови обласної ради Сергій Свисталюк та Олексій Бучинський. 

(Марина Пашковська)

Як пояснила Марина Пашковська - заступниця директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації, який є розробником проєкту рішення, окрім зміни назви, у новому статуті будуть розширені і повноваження ліцею. Зокрема, заклад зможе надавати базову та/або профільну середню освіту. Тобто, навчання тут розпочинатимуть з 8-9 класів. Дотепер же ліцеїстами ставали з 10 класу.

Депутати комісії підтримали відповідний проєкт документу. Остаточне ж рішення з цього питання прийматимуть на найближчій сесії.

(Віталій Гайдукевич - праворуч та Юрій Ліпський)

У той же час, секретар комісії Віталій Гайдукевич вніс власну пропозицію щодо назви ліцею, однак, так би мовити, на перспективу. На його думку, в майбутньому доцільно доповнити іменування ліцею словом «князя», де йдеться про Костянтина Івановича Острозького, щоб уникнути можливих непорозумінь, про якого саме Острозького йдеться.

(Фотоархів ліцею)

До слова, Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою створений 2001 року. Відтоді в назву закладу кілька разів вносили корективи.

(Алла Черній та Сергій Подолін)

У разі прийняття нового статуту, тут з 13 років здобуватимуть освіту військового профілю, одночасно здобуваючи базову або ж профільну середню освіту. Класи в ліцеї називаються навчальними взводами, які поділяються на навчальні відділення і об’єднуються в навчальні роти. Зарахування до ліцею здійснюється на конкурсній основі за результатами вступних випробувань, а також з урахуванням висновків медичного огляду та професійно-психологічного відбору - відповідно до вимог Міністерства оборони України. Випускники ліцею в подальшому можуть вступати до вищих військових навчальних закладів і проходити службу в секторі безпеки та оборони. Ліцей є бюджетною установою і фінансується з бюджету Рівненської області.

(Депутат Оксана Лозова)

(Заступники голови обласної ради Сергій Свисталюк та Олексій Бучинський)