17-03-2023

Військовий госпіталь у Клевані відвідав Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт

Медичний центр став другим обласним комунальним підприємством, з роботою якого ознайомився міністр.

В рамках свого візиту на Рівненщину Вадим Гутцайт побував в Рівненському регіональному центрі «Інваспорт», відвідав тренування та поспілкувався зі спортсменами. Обговорили високі здобутки спортсменів центру на міжнародних майданчиках, а також питання,  наскільки важливим є досвід наших паралімпійців та чемпіонів у проведення спортивної реабілітації поранених бійців.

Як спорт повертає до життя можна побачити в Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни, що у Клевані.

Вадим Гутцайт разом з головою Рівненської обласної ради Андрієм Караушем та головою обласної військової адміністрації Віталієм Ковалем познайомилися з дворазовим чемпіоном та срібним призером з плавання на Іграх Нескорених в Орландо (США) Андрієм Бадараком. Наш захисник, учасник АТО, після важкої травми отримав інвалідність. І саме завдяки плаванню наново віднайшов себе. Сьогодні Андрій – член мультидисциплінарної команди, яка в госпіталі лікує пацієнтів зі спальною травмою. Він «інструктор першого контакту». Тренер, наставник, який на прикладі власного досвіду допомагає пораненим бійцям долати наслідки травми через заняття спортом.

Спортивна реабілітація повинна стати однією з ланок в системі реабілітації захисників та захисниць, на рівні з психологічною, медичною та соціальною. В цьому переконаний голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

- Центри, такі як «Інваспорт», мають бути в кожній громаді. Щоб повернувшись з лікування, боєць  міг отримати весь спектр послуг за місцем проживання. Окрім належної соціально-психологічної підтримки, медичних послуг, це ще й можливість займатися спортом під наглядом досвідченого інструктора. Це має бути системна робота, в яку керівники громад мають активно включатися вже сьогодні, - переконаний Андрій Карауш.

В ході візиту до госпіталю ознайомилися також з роботою Республіканського центру лікування та реабілітації наслідків нейротравми, на базі якого віднедавна працює загальнодержавний центр спінальної травми. Тут команда реабілітологів з різних країн світу, а це, зокрема, ерготерапевти, фізіотерапевти, спільно з нашими лікарями вибудували ефективну систему лікування та реабілітації наших бійців.