28-11-2022

Війна і соціальна сфера Рівненщини: що змінилося в роботі обласних соціальних закладів

Як планують працювати комунальні заклади соціальної сфери Рівненщини у 2023 році – про це йшлося на засіданні постійної комісії з питань соціальної політики і соціального захисту населення під головуванням Вікторії Опанасюк.

Депутати та керівники обласної ради аналізували програми розвитку 10 соціальних інтернатів, пансіонатів та центрів, які опікуються вразливими категоріями населення: учасниками АТО/ООС, членами їх сімей, особами з інвалідністю та безпритульними. А також дізналися, як заклади працюють сьогодні, зважаючи на постійні загрози та відключення електроенергії.

Як повідомили більшість керівників, проблем з електропостачанням вони не мають, адже забезпечені генераторами. Це дає змогу не лише надавати основні послуги для підопічних, а й опікуватися внутрішньо переміщеними особами, які у них проживають чи обслуговуються.

Наприклад, КЗ «Рівненський обласний центр комплексної реабілітації» майже повністю перейшов на роботу з ВПО, яку планує розширити в наступному році. Сьогодні центр допомагає переселенцям з Маріуполя, Слов’янська, Миколаєва, Дружківки, Чугуєва, Лиману, Оріхова та Попасної.

Тут проводять соціальну, медичну, фізичну та психологічну реабілітацію, в тому числі, осіб з інвалідністю.

Рівненський обласний центр з надання соціальних послуг тепер працює як один із найбільших на Рівненщині гуманітарних хабів. Тут приймають, сортують та відправляють необхідну допомогу в постраждалі регіони України. У той же час, заклад продовжує надавати різні послуги безхатченкам. Тут, як і раніше, працює пункт обігріву.

КЗ «Ветеранський простір» відновив роботу з НУ «Острозька академія» і знову проводить онлайн навчання з підготовки соціальних менеджерів громад «Соціальний менеджер в середовищі ветеранів». Крім того, у співпраці з головами тергромад та профільним департаментом облдержадміністрації, заклад планує розробити у 2023 році так званий «паспорт соціальної готовності громад до подолання наслідків війни». Як пояснила керівниця «Ветеранського простору» Ольга Яковлєва, це буде розширення тієї роботи, яку заклад проводить сьогодні. Адже всі усвідомлюють, що кількість громадян, які потребуватимуть відповідної підтримки, після перемоги лише зросте.