07-07-2023

Відомий археолог, який служить в ЗСУ, став лауреатом премії імені Ігоря Свєшнікова

Щорічну обласну винагороду за внесок у збереження культурної спадщини Рівненщини присвоєно Олексію Черницькому. Відповідне рішення одноголосно підтримали на засіданні Комітету з присудження премії.

(Фото з Facebook-сторінки Олексія Черницького)

Кандидатуру Олексія Черницького подав колектив Рівненського обласного краєзнавчого музею, де він працює з 2005 року і донедавна очолював сектор збереження культурної спадщини. Як розповів директор закладу Олександр Булига, сьогодні один із провідних археологів Рівненщини та знаний в Україні фахівець своєї справи захищає державу в лавах ЗСУ, куди пішов незадовго після початку повномасштабного вторгнення.

Лауреата премії за 2022 рік визначали з-поміж двох претендентів. Іншу кандидатуру – Андрія Брижука, висунув Державний історико-культурний заповідник м.Острога, де молодий науковець працює заступником директора з наукової роботи.

Відповідно до Рішення обласної ради №743 від 23.06.2023 р., розмір премії імені Ігоря Свєшнікова збільшили. І сьогодні вона становить 25 тис грн.

Довідково: Премію імені Ігоря Свєшнікова у галузі охорони культурної спадщини на Рівненщині присвоюють з 2006 року. Ця відзнака має на меті привернути увагу суспільства до важливості збереження та популяризації культурної та історичної спадщини краю, відзначити фахівців галузі.