15-12-2023

Відбулось засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш та його заступник Віталій Ундір взяли участь в засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Представники громади долучались до засідання як офлайн, так і в онлайн режимах.  

Конгрес – це ефективний майданчик для прийняття оперативних рішень на всіх щаблях вертикалі влади.

На початку зустрічі Президент України Володимир Зеленський наголосив та тому, що захист держави – це обов’язок кожного. На місцях все має бути зроблене заради нашої перемоги.  Оборона країни – це питання номер один.

Учасники підсумували роботу Конгресу та виконання рішень у 2023 році.

Як зазначили керівники держави, низку питань за допомогою Конгресу вже вдалось вирішити. Серед них -  збільшення кількості укриттів та фортифікаційних споруд, збільшення груп саперів для розмінування деокупованих територій, спеціальні умови кредитування для аграріїв, які працюють в прифронтових районах.  

Найнагальніші питання, які зараз стоять перед державою та громадами - відбудова міст та ліквідація наслідків обстрілів, захист об’єктів критичної інфраструктури, проблеми вимушених  переселенців, допомога для бізнесу та підприємництва, розмінування, безпечна освіта тощо.

Учасники також обговорили різні програми прикордонного співробітництва.

Серед них  - два найбільші проєкти:

«Interreg next Польща-Україна» - метою Програми є підтримка процесів транскордонного розвитку на прикордонні Польщі та України.  

Iпtеггеg «Дунайська регіональна програма 2021-2027» спрямована на доступний ринок праці, освіту, розвиток інновацій та технологій, покращення якості водних ресурсів, посилення спроможності територіального управлення тощо.

Дія цих програм поширюється і на Рівненську область. Це кошти не тільки допомоги, а й розвитку. Вони допоможуть розвантажити місцевий бюджет в частині соціальної політики, а також будуть спрямовані на відновлення та розвиток інфраструктури.

Серед інших питань порядку денного:

- безпека громадян, а саме - створення безпекових центрів, збільшення добровільних пожежних команд, підготовка та навчання офіцерів поліції;

- налагодження міжмуніципального співробітництва громад;

- державна ветеранська політика;

- перегляд підходів до завдань мобілізації, підготовка населення до національного спротиву;

- створення індустріальних парків, розвиток місцевого бізнесу.

В ході засідання обговорили питання, які були визначені регіональними представниками Конгресу. Громади мали можливість поставити різні питання міністрам та голові Верховної Ради України.

Представники регіонів звертали увагу на різні проблеми.

Соціалізація ветеранів та надання їм психологічної допомоги. Вчасно та якісно надавати всю необхідну допомогу: медичну, реабілітаційну, психологічну, соціальну та фінансову.

Проблема розмежування місцевого бюджету в частині повноважень, адже місцевий бюджет не можна використовувати на прямі потреби оборони. Це питання має бути врегульовано на законодавчому рівні.

В сільських місцевостях потребує покращення теле- та радіосигнал.

У віддалених населених пунктах - доступ до аптечних пунктів та  ліків, особливо до тих, які відпускають за Програмою «Доступні ліки». Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко нагадав, що незабаром національний оператор запустить мобільні аптечні пункти з акцентом на програму медичних гарантій.

В ході обговорень учасники Конгресу проаналізували стан реалізації та перспективи державних програм підтримки тих регіонів, які найбільше постраждали від агресії рф.

Урядовці запевнили, що у 2024 році планують масштабувати діючі програми підтримки українських громадян та  формують нові послуги психосоціальної підтримки. В першу чергу це стосується незахищених верств населення, яке проживає в зоні бойових дій.

Також посилюватимуть комунікацію між центральними органами влади, обласними адміністраціям та радами, а також керівниками тергромад.