14-04-2022

Верховна Рада України продовжила строк трансформації санаторних шкіл

Вчора на засіданні депутати Верховної Ради України прийняли рішення продовжити термін трансформації санаторних шкіл до 1 липня 2025 року.

Нагадаємо, 16 січня 2020 року Верховна Рада Україна прийняла в другому читанні Закон України «Про повну загальну середню освіту» згідно з яким до 1 липня 2021 року засновники санаторних шкіл зобов’язані були їх реорганізувати, або змінити на один з типів закладів загальної середньої освіти, що передбачені цим Законом.

(Клеванська санаторна школа I-III ступенів)

Депутати обласної ради неодноразово зверталися до керівництва держави з проханням виключити і вважати незаконним підпункт 8, пункту 3 в розділі Х «Прикінцеві та перехідні положення» законопроекту України «Про повну загальну середню освіту», який знищує можливість здобути освіту з відповідним медичним супроводом.

Так, термін трансформації був продовжений до 1 липня 2022 року.

Однак законопроєкт №6354, який вчора був прийнятий в цілому, передбачає продовження терміну функціонування санаторних шкіл та дає можливість засновникам приймати рішення про створення у складі закладу оздоровчо-профілактичного підрозділу.

«Такий підрозділ на базі закладу освіти сприятиме як розвитку інклюзивної освіти, шляхом забезпечення дітей з особливими освітніми проблемами якісними корекційно-розвитковими послугами за місцем навчання, так і загальному зміцненню здоров’я дітей», - йдеться у пояснювальній записці.

Довідково: Санаторна школа – це заклад загальної середньої освіти з відповідним профілем, який забезпечує здобуття загальної середньої освіти та відновлення і зміцнення здоров’я учнів (вихованців), які потребують тривалого лікування, а також надання їм медичної допомоги.

Головним завданням санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) є відновлення і зміцнення здоров'я дітей у поєднанні із загальноосвітньою підготовкою, надання їм кваліфікованої медико-психолого-педагогічної допомоги, їх самовизначення.