14-05-2024

Вчасна діагностика меланоми рятує життя

Фахівці Рівненського обласного шкірно-венерологічного диспансеру підкреслюють, що меланома виліковна, якщо діагноз встановлений вчасно.

Це хвороба з сприятливим прогнозом щодо лікування, якщо виявити на ранніх стадіях.

Зазвичай вона маскується під родимку, проте, у більшості випадків сьогодні цей критерій не завжди працює, оскільки досить часто меланома може виникати не лише у місці, де є родимка, але й на шкірі, де її немає: на слизових оболонках, під нігтями, на райдужці ока. І розгледіти це може тільки спеціаліст.

У День діагностики меланоми, що пройшов 13 травня,  дев'ятеро лікарів диспансеру провели дерматоскопічні огляди 227 пацієнтів і попередньо виявили 6 випадків меланоми. Окрім того, у 14 пацієнтів - підозра на немеланомний рак шкіри. Для додаткового обстеження та лікування до Рівненського обласного протипухлинного центру скерували 30 людей.

Лікарі зазначають, інформування про небезпеку родимок та негативний вплив ультрафіолетового опромінення має позитивний результат. Кількість людей, які приходять на профілактичний огляд шкіри до дерматолога зростає.

З 2011 року лише під час акції до Всесвітнього дня меланоми, лікарі шкірвендиспансеру оглянули 2062 пацієнти, виявили 25 випадків меланоми та 40 випадків немеланомного раку шкіри.

У розпал сезону відпусток варто пам’ятати, що надмірний вплив ультрафіолетових променів є шкідливим для організму. 

Довідково: за даними Електронної системи охорони здоров’я, встановлений діагноз меланоми в Україні мають 21 289 пацієнтів, з них у 2 397 - уперше цьогоріч.