12-12-2022

В усіх закладах освіти Рівненщини можуть запровадити курси духовно-морального спрямування

Питання доцільності запровадження таких навчальних курсів сьогодні вивчали депутати постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики.

Проєктом рішення, яке комісія рекомендувала винести на розгляд сесії 23 грудня, пропонується з 2023/2024 начального року запровадити викладання курсу духовно-морального спрямування в закладах освіти Рівненської області.

Курс факультативний, по одній академічній годині на тиждень. В обласній раді підготували звернення до батьків про актуальність такої ініціативи.

«Аналіз сучасної соціокультурної ситуації в Україні засвідчує, що негативні тенденції та явища серед дітей і молоді посилюються, а однією з помітних та негативних рис українського суспільства є глибока духовно-моральна криза, моральний релятивізм, наслідками яких стає корупція, криза інституту сім’ї, алкоголізм, злочинність, наркоманія, СНІД, ігроманія, тютюнопаління, лихослів’я, рання підліткова вагітність тощо», - йдеться у зверненні.

З уваги на це, навчальний процес доцільно накласти на ціннісну систему координат, переконані в обласній раді.

- Сьогодні Міністерство освіти і науки України наголошує на тому, що освітній процес в Україні має орієнтуватися не лише на якісні знання, а й на цінності, які ми прищеплюємо нашим дітям. У школах вже давно запроваджені факультативні уроки Християнської етики, і ми маємо відповідних спеціалістів. У той же час, не варто забувати і про мораль та духовність. І новий факультатив, який Рівненська обласна рада рекомендує запровадити в закладах освіти області, - якраз про це, - пояснила голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Алла Черній.

В обласній раді наголошують, що ініціатива є лише рекомендацією. У разі, якщо проєкт рішення підтримають на сесії, обласна рада через департамент освіти і науки ОДА звернеться до керівників усіх комунальних закладів загальної середньої освіти, щоб ті запровадили курси духовно-морального спрямування. Запровадження курсу відбудеться із врахуванням позиції дітей та їхніх батьків.