22-12-2022

В усіх школах Рівненщини пропонують запровадити курси духовно-морального спрямування

Депутати шести фракцій у Рівненській обласній раді розробили проєкт рішення, яким пропонують, починаючи з 2023/2024 навчального року запровадити в усіх закладах загальної середньої освіти Рівненщини курси духовно-морального спрямування. Це факультативні уроки для різних класів по одній академічній годині на тиждень. До слова, підготувати таких спеціалістів готові на базі Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Як пояснив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, курси духовно-морального спрямування  - це і є уроки християнської етики.

Свою ініціативу адресуємо насамперед тим закладам, де взагалі немає таких курсів. Адже християнська етика – це не про релігію чи церкву - це про мораль, про поняття добра і зла, про інститут родини. І все це через призму християнських цінностей. Адже Україна на 80 відсотків – християнська держава. Скажу більше: християнство – це і є етика, це історичний синонім цивілізації, мистецтва, освіти, це спосіб життя і ведення побуту, який притаманний нам, українцям, вже понад 1000 років. Тому програма курсів має бути спрямована на виховання в учнів поваги  до свободи совісті, інших релігій та світоглядів, навчати їх бути толерантними в нашому полікультурному і поліконфесійному суспільстві. А це і є справжня демократія, - переконаний Андрій Карауш.

Так, сьогодні є гостра необхідність у християнській етиці в школі. Звичайно, катехиза, як підготовка до життя Таїнства, залишається в повноваженнях Церкви, але принципи християнської моралі та цінностей варто викладати у школі.

«Це порятунок для сучасного суспільства, надія на відбудову цінностей, які було розбито і знищено, це встановлення правильних пріоритетів, визначення напрямку, на який не мають впливу політичні зміни та партії. Звісно, варто взяти до уваги поліконфесійність нашої держави і дати вибір представникам не християнських релігійних спільнот», - так вважають депутати.

Обласна рада не може і не хоче нікого змушувати, тому ініціатива – добровільна.

Впровадження такого предмету, як християнська етика не може відбутися без узгодження із батьками учнів.

 «Але, що найважливіше – самим давати добрий приклад.

Не можна говорити про мораль і вчити жити інших, якщо сам так не живеш. Християнська етика у школах – це шанс не лише для дітей, але і для батьків. Це той момент, коли діти зможуть своїх батьків навчити тих правд, які вже дещо призабулися», - переконані депутати.

Водночас представники різних ідеологій намагаються втиснутися у шкільну програму, а в той час християнська етика витискається зі школи.

Так, зараз активно впроваджують до шкіл освітні програми із виразною гендерною ідеологією, а також сексуальне виховання, тому вкрай необхідно, щоб була також у школі і християнська етика, як предмет, що не лише окреслює межі, але також показує позитивну альтернативу для вільної людини. Так, мається на меті запропонувати якісний вибір і показати орієнтири, які не дозволять нашій молоді заблукати. 

Наразі в обласній раді вивчають питання, чи достатньо в області відповідної науково-методичної літератури для викладання курсів духовно-морального спрямування. У той же час, готові спільно з територіальними громадами забезпечити комунальні заклади освіти такою літературою, в тому числі видавати її коштом обласного бюджету.

Крім того, обласна рада спільно з облдержадміністрацією планують розробити Обласну програму сприяння духовності, моральності та здорового способу життя в області на 2023 – 2024 роки.