08-11-2023

В Рівному відкрили першу в Україні унікальну виставку рукописних партитур

Вона проходить в Рівненському обласному краєзнавчому музеї та має назву "Рукописні партитури церковної музики з історичної Волині кінця ХІХ - середини ХХ століття".   Виставку привіз до Рівного та презентував Олександр Тарасенко – голова Всеукраїнського хорового товариства ім. Миколи Леонтовича, хормейстр Національної опери України, заслужений діяч мистецтв України.

Усі експонати виставки зібрані в селах та містах історичної Волині - Рівненській, Волинській та Тернопільській областях.

Найбільшою колекцією виставки є колекція Рівненської духовної  семінарії. Їм передав своє величезне зібрання нот протидиякон Ніл, а йому в свою чергу передав батько, який був регентом в Почаєві.

Як розповіли в музеї, рукописи партитур церковної музики - це важливе надбання українського сакрального мистецтва. Водночас, на жаль, є забутим видом культурної діяльності. Ці шедеври більше ніж 100 років зберігаються в наших церквах та приватних бібліотеках.  

«На сьогодні, не кожен хор може виконати ці твори через їх складність, оскільки це музика професійна та написана професійними українськими і зарубіжними композиторами. Нам належить зараз зберегти ці документи, які свідчать про високий рівень хорової культури», - розповідає Олександр Тарасенко.

Рукописи того часу переписували регенти православних церков краю, які переважно були вихованцями Кременецьких регентських курсів Євгена Капітонця.

 

Фото - з FB сторінки краєзнавчого музею