09-01-2023

В Острозькому музеї – нові експонати

Це три пам’ятні медалі з нової серії, яку Національний банк України присвятив містам-героям, їхнім жителям і захисникам, які проявили героїзм та стійкість під час відсічі ворога: «Місто героїв – Херсон», «Місто героїв – Харків», «Місто героїв – Маріуполь». Уперше їх презентували в листопаді 2022 року. І от, завдяки благодійникам, медалі, які символізують незламність українців, можна побачити в музеї Острога.

Дизайнером перших двох є Наталія Фандікова. Пам’ятну медаль «Місто героїв – Херсон» презентували саме в Херсоні після 256 днів російської окупації. На реверсі у верхній частині зображена дзеркальна композиція, яка символізує громадський спротив окупанту та зустріч українських воїнів після звільнення, у нижній – стилізована панорама міста з його історичними будівлями, Антонівським мостом, скульптурою з меморіалу парку Слави, пам’ятником першим корабелам.

Пам’ятну медаль «Місто героїв – Харків» презентували торік в День Гідності і Свободи. На аверсі на дзеркальному тлі розміщено напис «ХАРКІВ/МІСТО ГЕРОЇВ», у якому літеру «І» подано у формі свічки. Тут же зображено понівечені снарядами і бомбами будівлі, а також стилізовану панораму міста з історичними пам’ятками та половецькими кам’яними бабами з гори Кременець, що біля Ізюма – пам’ятки сакрального мистецтва (IX–XIII століть).

На аверсі цих двох медалей розташовані уривки з творів Ліни Костенко.

Пам’ятна медаль «Місто героїв – Маріуполь» - це присвята людській мужності, незламності духу і боротьби за місто, яке 82 дні було в повному оточенні ворога. Дизайнером медалі є художниця Марина Куц. На аверсі розміщено фасад драматичного театру під прицілом, стилізовані конструкції Азовсталі, на які летять бомби, в написанні слова «Маріуполь» літеру «І» заміняє свічка, як символ пам’яті за загиблими. Тут також зображено якір – один з геральдичних елементів, які є на гербі Маріуполя.