06-08-2024

В обласному перинатальному центрі запрацював єдиний на Рівненщині УЗД-апарат для пренатальної діагностики

Відтепер за допомогою нового обладнання лікарі Обласного перинатального центру зможуть діагностувати у вагітних вроджені вади плоду, які підлягають корегуванню, виявляти вроджені вади плоду несумісні з життям, запідозрити можливість хромосомної патології, встановити наявність акушерських ускладнень, окреслити групу вагітних з високим ризиком, а також контролювати стан плоду.

Апарат має високу якість зображення та розширені функції 3D і 4D ультразвуку, що дозволяє отримувати об’ємні зображення в режимі реального часу.

Для роботи з ним, у центрі працює головний позаштатний спеціаліст з пренатальної діагностики. Інші фахівці УЗД тут мають ліцензію FMF (The Fetal Medicine Foundation) – провідної світової організації медицини плоду.

Нагадаємо, що техніку придбали у кредит, за попереднім погодженням обласної ради.

Медпідприємство майже 2 млн сплатило одразу, а ще понад 7 млн – виплачуватимуть упродовж п'яти років з зароблених грошей.

Загальна його вартість - поряд 9 млн грн.

Довідково. За даними МОЗ, щорічно близько 10 тисяч дітей в Україні народжується з вродженою патологією серця. Часто її виявляють занадто пізно й це призводить до дитячої смертності та інвалідності.

Багатьох дітей можна врятувати, якщо виявити ваду на етапі спостереження за вагітною.